În vizită la Rezervaţia Izvoarele Caraşului în ultimele zile cu soare în plină toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la canton, o iei în partea stângă ca să ajungi la Izvoarele Caraşului.
De la canton, o iei în partea stângă ca să ajungi la Izvoarele Caraşului.

Izvoarele Caraşului sunt amplasate în Munţii Aninei, iar traseul turistic este de circa 10 kilometri. Într-o zi frumoasă de toamnă, nimic nu poate fi mai inspirat decât o excursie în locul din care izvorăşte râul Caraş.

Râul Caraș are o lungine de 110 kilometri din şi străbate regiunea Banat atât în România, cât și  în Serbia, fiind afluent al Dunării. În perioada romană, râul se numea Apo. Mai vechi decât Regiunea Banatului, râul Caraş a fost martor al multor evenimente istorice. Străbate mai multe comunităţi din Caraş-Severin.

Izvorăște în Munții Aninei, la nord-est de orașul Anina, în apropiere de izvoarele râurilor Bârzava și Nera. Curge în România pe o lungime de 50 de kilometri, inițial către nord, apoi, în orașul Carașova se întoarce către sud-vest, și primește mulți afluenți. Trece prin multe sate, şase la număr, înainte de a intra în provincia sârbă Voivodina. Mai mult decât atât, pe o porțiune de 4,1 kilometri râul marchează frontiera româno-sârbească. Ca să vizitezi izvoarele unuia dintre cele mai vechi râuri de pe teritoriul judeţului Caraş-Severin, îţi trebuie puţin curaj, pentru că traseul nu este marcat turistic.

Aşa că, ai nevoie de o hartă, de indicaţii preţioase pe care să le culegi înainte să pleci la drum şi, de ce nu, chiar de un însoţitor care a mai călcat prin zonă. „În total, lungimea traseului este de circa zece kilometri doar dus, dar trebuie să fii înarmat cu răbdare, dar şi cu un aparat foto pentru că peisajele sunt unice”, spune reşiţeanca Mihaela Alexandrov, care a vizitat recent izvoarele.

De unde plecăm
Unul dintre traseele des bătute de turişti pleacă din oraşul Anina. Aşa că, dacă eşti din Reşiţa, plecarea să aibe loc dis de dimineaţă, ca să nu te prindă seara pe drum. Parchezi maşina în apropiere de cimitirul din oraş, de unde porneşti pe jos. Dacă ai beţe de nord-walking, ia-le la tine. După circa 2-3 kilometri de mers ajugi la Lacul Buhui, o minunăţie pentru turismul din zonă, deşi nu este foarte exploatat din acest punct de vedere.

De aici, ţii pasul pe singurul drum existent, iar după circa 6-7 kilometri, chiar în dreptul cantonului, o apuci la stânga şi te abaţi puţin de la drumul principal. Prin pădure mergi circa 1,5 kilometri şi ai ajuns la destinaţie: Izvoarele Caraşului. Râul izvorăşte de sub Munţii Aninei. „Am făcut acest traseu chiar sâmbăta trecută şi am fost încântat de ceea ce am văzut. Excursia a durat cam cinci ore, de la maşină”, a spus reşiţeanul Ioan Dan, de 28 de ani.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite