Încasările la bugetul local sfidează criza doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un motiv ar putea fi numărul mare de maşini cumpărate de cărăşeni de la începutul acestui an. Miile de maşini înmatriculate la serviciul de specialitate cresc sumele colectate la bugetul local, spre bucuria autorităţilor.

Încasările la bugetul local sunt, în primele opt luni ale lui 2010, semnificativ mai mari faţă de întreg anul trecut.
Dacă în 2009 au fost colectaţi aproximativ 12 milioane de lei, până la începutul lunii august au intrat la bugetul local mai mult de 15 milioane de lei. Majoritatea oamenilor care trec pragul Direcţiei de Taxe şi Impozite Reşiţa sunt cei care îşi cumpără maşini noi sau le radiază pe cele vechi.

Specialiştii sunt rezervaţi

Nicoale Ciolacu, de 50 de ani, a luat decizia să-şi radieze prima maşină, un autoturism de marcă autohtonă, cu anul de fabricaţie 1980. „Noile decizii ale guvernanţilor nu-ţi mai permit să ai prea multe bunuri şi au crescut impozitele. Îmi pare rău să radiez maşina, dar nu am de ales“, a spus Nicolae Ciolacu. Bărbatul are două autoturisme şi două apartamente, pentru care a scos din buzunar aproape 500 de lei.

Analiştii economici susţin faptul că astfel de creşteri sunt benefice, dar cifrele ar putea fi înşelătoate în ceea ce priveşte situaţia economică.
„Să nu uităm faptul că toate taxele au fost majorate şi de aceea se poate vorbi de o creştere a sumei colectate“, a spus Cristian Orgonaş, analist economic. Acesta a adăugat că măsurile anticriză ale Guvernului din ultimele două luni au contribuit şi ele la creşterea încasărilor locale. În orice caz, pozitive sunt şi cifrele de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Caraş-Severin.

În judeţul Caraş-Severin, de la începutul anului şi până în luna august au fost înmatriculate mai mult de 5.900 de autoturisme.

Cât îi costă impozitul pe reşiţeni


 Dacă un reşiţean deţine un autoturism cu o capacitate de 1.389 de centimetri cubi, acesta va scoate din buzunar 56 de lei, iar pentru unul de 1.598 de centimetri cubi, 64 de lei. Pentru un apartament din zona centrului civic, de 52 de metri pătraţi, reşiţeanul va plăti 120 de lei, iar pentru unul de 66 de metri pătraţi, 154 de lei.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite