Ambrozia, „iarba pârloagelor“, continuă să-i îmbolnăvească pe români. Nici măcar legea nu o stârpeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

August şi septembrie sunt lunile în care ambrozia, cunoscută şi sub denumirea de “iarba pârloagelor”, care creşte pe marginea drumurilor, a căilor ferate şi pe terenurile neîngrijite, face ravagii, pentru că e în perioada de înflorire, când produce mari cantităţi de polen.

De altfel, o singură plantă poate produce până la 1 miliard de granule într-un sezon — mai ales în sezonul umed şi în a doua jumătate a verii.

În urmă cu zece ani, foarte puţini români ştiau ce înseamnă ambrozia şi câte de periculoasă poate fi. De altfel, unul dintre cei mai căutaţi medici alergologi din ţară spune că în acea perioadă, pacienţii şi nici măcar medicii nu conştientizau alergiile pe care le producea planta. Cu toţii credeau că este vorba despre răceală.

“Am avut un proiect despre ambrozie, în urmă cu aproximativ opt ani de zile, iar lumea s-a mirat că spun că există aşa ceva. Toată lumea avea impresia că a răcit şi nu înţelegeau de ce nu trece nici cu antibiotic. Mi-a fost foarte greu să conving lumea medicală că nu e vorba despre răceală, ci despre alergie”, spune medicul timişorean Carmen Bunu Panaitescu.

Amenzi imense pentru proprietarii de terenuri cu ambrozie

În luna februarie, Parlamentul României a adoptat o lege prin care proprietari care nu-şi curăţă terenurile de această plantă pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 750  şi 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi între 5.000 şi 20.000 de lei, pentru persoanele juridice.

Medicul bănăţean susţine că în momentul de faţă, planta este atât de mult răspândită că nu se mai poate combate şi consideră că pe lângă această măsură autorităţile ar trebui să intervină şi într-o altă direcţie.

“E foarte bine că s-a dat lege şi se curăţă terenurile, dar nu e de ajuns. La noi a luat aşa mare amploare acest fenomen că nu cred că mai poate fi stârpit. Cantităţile de polen depăşesc de 15 ori nivelul cunoscut în restul Europei. Ar fi însă foarte util dacă autorităţile s-ar implica prin amplasarea unor staţii care să măsoare nivelul polenului în atmosferă. În felul acesta pacienţii ar afla exact când sunt zilele şi perioadele critice şi când trebuie să se protejeze”, susţine medicul timişorean.

Numărul cazurior de persoane alergice la abrozie creşte de la an al an, însă în ultimii ani s-a constat un fenomen şi mai periculos. A scăzut extrem de mult vârsta pacienţilor. Medicii bănăţeni susţin că au avut chiar şi copii de doi ani, atinşi de această afecţiune.

“Am observat că în ultimii ani sunt tot mai mulţi copii. Anul trecut am avut cazuri de copii, de doi ani, care erau alergici la polen. E clar că afectează şi copiii şi probabil că intra-uterin, dacă începe să se manifeste la asemenea vârstă”, spune alergologul Ramona Mureşan.

Specialiştii susţin că toate studiile arată că planta se va înmulţi şi suprafeţele afectate se vor extinde şi spre alte ţări din Europa, care însă au început să-şi ia măsuri de prevenţie deja.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite