Andreea Iancu este tânăra care a descoperit că cerceii sunt o artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este o tânără ambiţioasă şi sensibilă, care iubeşte arta, iar visul ei este să devină studentă la Facultatea de Artă şi Design din Cluj. Deşi este elevă la un profil real, în urmă cu trei ani, Andreea s-a alăturat echipei Centrului de Voluntariat  Reşiţa, unde a descoperit că are şi alte pasiuni.

PROFIL
NĂSCUTĂ. 07.07.1991
EDUCAŢIE. Elevă Liceul „Traian Lalescu” din Reşiţa
FAMILIE. Necăsătorită  

Povestea frumoasă a actului creator a început tot în urmă cu trei ani, când, împreună cu voluntarii de la centru, a plecat la Timişoara, la Festivalul de Artă „Roma”.
„Eram împreună cu o prietenă la acel festival, când am văzut la una dintre tarabe două bucureştence care vindeau cercei viu coloraţi. Au avut priză la oameni, care se adunau să le admire micile opere de artă”, povesteşte Andreea. Tânăra reşiţeancă a admirat şi ea în rând cu lumea cerceii pe care i-au confecţionat fetele pentru festival. „Ne-am apropiat de tarabă şi am încercat să aflăm care este secretul acestor obiecte frumos confecţionate, însă bucureştencele nu au vrut să ne dezvăluie ingredientele exponatelor de succes”, îşi aminteşte Andreea zâmbind.
Ambiţioasă din fire, liceeanca a cumpărat o pereche de cercei împreună cu prietena ei şi au încercat, în timp, să descopere materialul ideal din care sunt făcuţi cerceii. „De la gled, ghips şi chit de lemn, am ajuns la ceramică şi pastă de lut. Aşa am descoperit că cele mai rezistente obiecte, dar şi cel mai uşor de modelat sunt cele făcute din ceramică şi pastă de lut”, subliniază Andreea. După ce a găsit materialul ideal pentru confecţionarea obiectelor „handmade”, Andreea a început „să fabrice” obiecte de artă pe bandă rulantă.

De la încercări, la reuşită
„Prima dată modelez ceramica, după care o şlefuiesc, apoi aleg o culoare de bază. La început, alegeam culoarea în funcţie de ţinuta mea de a doua zi, însă apoi am învăţat să combin şi să jonglez culorile. Lăcuiesc obiectele şi adaug detaliile care îmi personalizează cerceii şi medalioanele. De exemplu, reliefez în ele flori şi obiecte abstracte, care arată foarte bine”, adaugă ea. Andreea chiar a participat la Salonul de Inventică şi Creaţie, organizat de Autoritatea Naţională pentru Tineret.
„Am expus obiectele, iar oamenii au fost interesaţi de munca pe care am depus-o, ca să le creez în timp. Pentru o singură pereche de cercei, am nevoie de câteva zile, întrucât procesul de fabricare cere asta. După ce le modelez, obiectele trebuie lăsate la uscat pentru aproximativ o zi”, povesteşte Andreea, hotărâtă să dezvăluie secretul artei sale.
Pentru că îi place foarte tare ceea ce face în timpul său liber, fata este decisă să dea admitere la Facultatea de Artă şi Design din Cluj. „Am început să mă pregătesc de ceva timp, cu profesorul Adrian Garoiu de la Liceul de Artă «Sabin Păuţa». Asta, pentru că eu sunt elevă la un un profil real şi nu am nicio bază teoretică”, spune Andreea.

Întrebări şi răspunsuri

De ce îţi place să te implici în acţiuni de voluntariat?
Îmi place, pentru că mă ajută să mă dezvolt pe plan personal. Am participat la peste zece schimburi de experienţă până acum şi, în acest fel, cunoscând alţi oameni, am dobândit încredere în mine.    

Care este schimbul de experienţă care te-a impresionat cel mai tare?
Am fost plecată în august, într-un sat din Turcia, unde, împreună cu alţi tineri din şase ţări europene, am vopsit exteriorul şcolii din localitate. Copiii au fost chemaţi să stea alături de noi, iar pentru că nu vorbeau limba engleză le-am mimat poveşti celebre. Şcoala arată fabulos, deşi directorul de acolo s-a speriat când a auzit că suntem voluntari şi ne facem gratis treaba.

Ce-i place
„Îmi place să ajut oamenii, în general, dar şi să îi fac să zâmbească. Îmi place sportul, să citesc, să călătoresc, să pictez, muzica şi filmele”, spune Andreea.

Ce nu-i place
„Nu îmi place indiferenţa oamenilor cu privire la orice, lipsa de punctualitate, falsitatea, incompetenţa şi lipsa de atitudine”, a mai declarat tânăra reşiţeancă.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite