Angajaţi Romsilva, prinşi la defrişat în Parcul Naţional Cheile Nerei. Replica aiuritoare a şefului zonei protejate: „Sunt doar reclamaţii răuvoitoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecologistii au surpins defrisarile si le-au reclamat la Ministerul Mediului FOTO GEC NERA
Ecologistii au surpins defrisarile si le-au reclamat la Ministerul Mediului FOTO GEC NERA

Defrişarea pădurilor României este un fenomen de amploare, cauzat şi de ochii închişi ai autorităţilor responsabile să oprească această practică.

Un exemplu concret vine din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, unde în luna iulie, ecologiştii de la organizaţia Gec Nera au surprins tăieri, executate de Romsilva, chiar într-o zonă care ar trebui să fie de protecţie integrală.

Directorul Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, Vasile Constantin, fost angajat al Romsilva, nu recunoaşte şi spune că nu s-a tăiat lemn din parcul naţional. “Domnul meu, sunt doar reclamaţii răuvoitoare. Nu se fac tăieri. Noi am fost verificaţi de către toate organele abilitate şi nu există aceste tăieri. Sunt doar reclamaţii care nu pot fi verificate”, susţine Vasile Constantin.

Numai că cei de la Gec Nera au făcut o reclamaţie către Ministerul Mediului şi, în răspunsul primit, autorităţile recunosc defrişările, motivând că nu există o legislaţie aprobată care să interzică tăierea planul de management al parcului, cel care ar reglementa situaţia, fiind blocat de mai mult timp.

“Zona 57 B la care vă referiţi este situată în unitatea de protecţie IV Cheile Nerei, Ocolul Silvic Sasca Montană, zonă care nu este inclusă în zona de conservare specială a parcului stabilită prin OM nr.552/2003. Conform amenajamentului în vigoare, ocolul silvic a amplasat partida 668 pentru realizarea de rărituri, aprobând un volum de 366 mc, adjudecat la licitaţia de masă lemnoasă din data de 01.03.2016. Până la data de 15.07.2016 s-a exploatat un volum de 150 mc. Universitatea de Ştinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului a propus conform Planului de management al Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, includerea în zona de protecţie strictă şi integrală a parcului o suprafaţă de 12.500 de hectare, păduri cu funcţii de protecţie, inclusiv parcela 57B din UP IV Cheile Nerei. Direcţia Silvică Caraş-Severin a acceptat includerea în unităţii amenajistice 57B în zona de protecţie strictă a parcului, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva dispunând sistarea activităţii de exploatare forestieră până la aprobarea planului de management”, se arată în răspunsul Ministerului.

Plan de management blocat de piedicile celor de la Romsilva

Planul de management, care ar trebui să stabilească exact ce tipuri de activităţi se pot desfăşura într-o zonă protejată, a fost realizat şi trebuia pus în aplicare din aprilie 2015. De atunci însă, Romsilva a făcut tot felul de acţiuni pentru a bloca aprobarea lui, contestând inclusiv profesionalismul celor care au lucrat la întocmirea sa.

Cornel Popovici Sturza, directorul Gec Nera, spune că toate aceste blocaje sunt produse doar ca Romsilva să poată exploata cât mai mult lemn. “În 2012, Universitatea de Ştinţe Agricole şi Medicină Veterinară Banatul a câştigat licitaţia legată de realizarea Planului de Management pentru Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene. Pe noi ne interesează să vedem în Monitorul Oficial publicată Hotărârea de Guvern, cu anexe privind aprobarea Planului de Management. Numai atunci are rol de reglementare. În rest, tot ce scrie pe pagina web a Ministerului este «suntem în proces de aprobare», proces care poate schimba informaţiile din proiectul de management în tot acest timp".

„Acum suntem în faza că, pe proiectul pe care Ministerul Mediului şi la asumat, s-au cerut avize din partea celorlalte ministere, dar fiind vacanţă, probabil nu au venit. Abia cu toate aceste avize favorabile, se întocmeşte proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea Planului de Management. Nu ştim în acest moment cu mai arată arată proiectul. Deocamdata totul este secret, Ministerul nu mai oferă informaţii asupra variantelor de lucru de după martie 2016”, spune Cornel Popovici Sturza, directorul GEC Nera.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite