Reşiţa

articolul anterior articolul urmator

Băile Herculane se transformă într-un mare şantier. Mai multe dintre clădirile istorice vor fi reabilitate cu bani europeni

3
19 Jun 2019 15:00:54
Autor: Daniel Groza
Baile Neptun intra in conservare
Baile Neptun intra in conservare

Băile Herculane se vor transforma într-un şantier imens în zilele care urmează. Primăria va demara lucrările la mai multe obiective din staţiune. Este vorba despre un parc, o piaţă trei poduri şi un hote.

“Este vorba de reabilitarea Parcului Vicol, Pieţei 1 Mai, Pieţei Hercules şi cele trei poduri de la Pecinişca, stadion şi Hotelul Geta. Finanţat prin Programul Operaţional Regional POR 2014 – 2020, axa 7.1., investiţii infrastructură de turism, proiectul are o valoare totală de 3,25 milioane euro, de la bugetul local fiind alocaţi 65 de mii de euro”, spune primarul Cristian Miclău.  

Termenul de finalizare pentru lucrări este de 15 luni. În toată această perioadă se va circula cu greutate în staţiune, lucrările afectând şi o bandă din şosea.

Băile Neptun vor intra în conservare

În acelaşi timp, tineri de la Asociaţia Locus, care desfăşoară Herculane Project, încep lucrările pentru punerea în siguranţă şi conservarea celei mai importante clădiri din Herculane. Este vorba despre Băile Imperiale Neptun, pentru care asociaţia a strâns din donaţii circa 40.000 de euro, însă mai trebuie să adune restul până la 100.000, cât este estimat întregul proiect de conservare.

“Suntem în curs de pregătire a şantierului de punere în siguranţă a Băilor Neptun şi preconizăm că în câteva săptămâni vom începe. În această săptămână vom avea o întâlnire cu executantul şi firma de proiectare alături de care am elaborat proiectul tehnic pentru a stabili data exactă a începerii şantierului, dar şi pentru a pune la punct logistica din spatele acestuia. Totodată, pentru a începe mai avem nevoie de un aviz pozitiv din partea Primăriei Băile Herculane. Pentru a putea semna contractele de execuţie şi urmărire a şantierului, este necesar un document ataşat actualului Protocol de Colaborare cu U.A.T. Băile Herculane, care atestă acest fapt. Acest aviz trebuia primit în data de 29.05.2019 în cadrul şedinţei de Consiliu Local, însă nu s-a întâmplat. Suntem siguri că situaţia se va rezolva în cel mai scurt timp. Ne propunem ca până la începerea şantierului să vă informăm săptămânal, sau ori de câte ori este nevoie cu privire la stadiul în care ne aflăm”, spune Oana Chiril[ de la Herculane Project.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

kalu kalu
19.06.2019, 15:25:49

va miscati repede rau, laser !!! Din 2014 si pana acum nu ati miscat nici un deget !!!

foarte atent
19.06.2019, 16:02:58

si cine a pus ochiul pe statiune? varul lui dragnea?!

eu doar constat
19.06.2019, 16:17:59

De fapt e vorba de o frectie la piciorul de lemn al primariei B. Herculane. Se baga banii in piete si alte rahaturi, in timp ce obiective arhitecturale, cum sunt Baile Neptun, de exemplu (in care s-au filmat cadre din 'Glissando") se baga in "conservare" si nu cu banii primariei ci din donatii. Halal santier! Parca imi aduce aminte de epoca Basescu-Boc, in care bani seriosi de la buget erau bagati in parcuri la 5 Km de sat, sali de sport fara canalizare si apa curenta, terenuri de fotbal in panta, teleferice si partii de schiuri in zone fara zapada etc. Era pe vremea impuscatului in Baile Herculane, unul din partea locului, din Domasnea, Ilie Curescu, care si-a schimbat numele in Cristescu (in timp ce altul a ramas tot Basescu), un specialist in turism, care si-a luat doctoratul in domeniu in SUA, inca pe vremea lui Ceasca (probabil ca, colabora intens cu Secu'), dar care era intr-adevar un specialist. L-au dat de-o parte toti "democratii" in frunte cu Armas, care au reusit sa transforme o statiune neglijata la inceputul anilor '90 intr-una in ruina. Daca ramanea Cristescu, va asigur ca alta era fata Bailor Herculane. Din pacate, acesta se apropie acum de 80 de ani (nici nu stiu daca mai traieste), dar in cei 30 de ani de la revolutie putea face enorm, pentru ca era un om care tinea sincer la aceasta statiune unica in Romania si Europa, prin potential si istorie. Eu cred ca exista totusi o scapare: ar trebui sa propunem statului austriac sa se ocupe de reabilitarea statiunii, pentru ca aceasta a facut parte si inca mai face, din istoria imperiala a Habsburgilor si sa le dam austriecilor administrarea acesteia. Vom profita infinit mai mult decat lasand-o pe mana "primariei" si nu mai spun, a binevoitorilor care dau donatii.