Blocaj total pe piaţa imobiliară reşiţeană din cauza lipsei de cumpărători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile apartamentelor din Reşiţa au scăzut chiar şi cu 50 la sută faţă de începutul crizei financiare
Preţurile apartamentelor din Reşiţa au scăzut chiar şi cu 50 la sută faţă de începutul crizei financiare

Agenţii imobiliari păşesc cu stângul în anul 2010. Până acum, cei mai mulţi nu au încheiat nici o tranzacţie, ci doar simple închirieri. Astfel că, agenţiile imobiliare sunt obligate să supravieţuiască din comisioanele mici care le revin, atunci când le găsesc oamenilor o casă unde să locuiască.

Criza economică a determinat un blocaj al tranzacţiilor imobiliare, care se menţine inclusiv în acest an. Fenomenul are la bază criza financiară care a acaparat toate domeniile de activitate, nu doar piaţa imobiliară. Practic, preţurile vânzărilor şi închirierilor au scăzut cu 50 la sută. Reşiţenii care cereau zeci de mii de euro pentru cumpărarea unui apartament sunt acum nevoiţi să scadă din preţ chiar câteva mii bune.

„La momentul actual, piaţa este blocată. Majoritatea tranzacţiilor au scăzut, deşi preţurile sunt mai mici. De exemplu, apartamentele pe care în 2008 le vindeam cu 45 de mii de euro costă acum 28 de mii de euro. Chiar şi aşa, reşiţenii nu mai au bani să investească”, a spus Valentin Ciotârlă, administratorul unei agenţii imobiliare.

Lipsesc cumpărătorii

Cele mai multe agenţii imobiliare din Reşiţa au început acest an fără nicio tranzacţie importantă. Deşi clienţii au trecut pragul agenţiilor interesaţi de oferte, cei mai mulţi nu au putut obţine o finanţare pentru a cumpăra o casă şi au renunţat la idee. „Preţurile au scăzut, dar cumpărători tot nu sunt. Vânzările nu mai sunt acum prioritare. Şi la capitolul închirieri am scăzut preţul. Noi am avut mai puţin de 10 solicitări de închiriere”, a spus Claudia Kokovics, agent imobiliar.

Dacă vânzările nu mai aduc profit, partea de închirieri este singura care mai oferă posibilitatea unui câştig. „Solicitările de închiriere nu au scăzut. Asta pentru că cei care nu au reuşit să contacteze un credit sunt nevoiţi să caute chirie”, a spus Costel Burima.

Preţul terenurilor din zonele montane


Preţurile terenurilor au înregistrat şi ele scăderi, dar clienţii întârzie să apară. Cele mai ridicate preţuri sunt în zona turistică Gărâna. În acestă staţiune montană, preţul variază între 25 şi 30 de euro metrul pătrat. Terenuri de vânzare sunt şi în Văliug sau Crivaia. Aici, preţul terenurilor este de 20 de euro metrul pătrat.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite