„Borândăul“, mâncarea din sânge care se găteşte pentru oameni, nu pentru vampiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Lunile noiembrie şi decembrie vin în Banat şi cu tradiţionalul tăiat al porcului. Bănăţenii au reţete proprii de a găti şi a păstra fiecare bucăţică din porc, de la celebra clisă, până la cârnaţii care atârnă săptămâni bune în afumătoare.

Să nu strâmbaţi din nas, dar în Banat se găteşte chiar şi sângele proaspăt ce curge după tăiatul porcului. Chiar dacă sună a hrană pentru vampiri, borândăul este unul dintre cele mai aşteptate feluri de mâncare din ziua tăierii porcului. Uica Mihai, celebru bucătar de prin părţile Reşiţei, are o reţetă de gătit borândăul aşa cum numai el ştie. A dezvăluit-o şi pentru cititorii Adevărul.

“Frecaţi o jumătate de litru de sânge cu o mână de sare grunjoasă şi lăsaţi-l să se odihnească. Alegeţi un kilogram şi mai bine de carne proaspătă de porc, căzături de la cotlet şi fasonarea pulpelor, guşă, slănină de pe burtă. Tăiaţi-o cubuleţe şi puneţi-o să fiarbă într-un litru de apă.

Frecaţi sângele cu o jumătate de kilogram de făină de porumb şi rumeniţi-l într-o cratiţă cu fundul gros, cu puţină grăsime adunată de deasupra oalei cu carne. Când porumbul îşi schimbă culoarea şi devine ruginiu, adăugaţi-l în oala cu carne fiartă ametecând încontinuu ca la mămăligă. Când mălaiul se umflă, iar grăsimea iese desupra, mîncarea e gata. Era să uit, mirodeniile de folos sunt dafinul şi piperul boabe care fierb împreună cu carnea. Mâncarea asta cere răchie şi murături din belşug ca să nu ţi se aplece. Spor la lucru, poftă bună!", povesteşte Uica Mihai.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite