Care este cel mai bun lapte şi ce spun specialiştii despre cel cumpărat din magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai cumpărate şi consumate produse din supermarketurile româneşti este laptele - de vacă, de capră, de bivolită etc. Din păcate, produsul din magazine este departe de a fi unul de calitate.

În Campania Naţională de Informare şi Educare: ”Să învăţăm să înţelegem eticheta!”, Asociaţia Pro Consumatori a analizat 26 de mărci de lapte, cu 3,5% grăsime, care se găsesc în magazinele din România. Conform studiului efectuat, pe care îl găsiţi aici, inclusiv cu numele mărcilor analizate, a ieşit la iveală că 80% din laptele consumat de români este standardizat, adică prelucrat.

Asta înseamnă că are ca şi conţinut lapte praf, lapte parţial smântânit, lapte smântânit sau grăsimi din lapte! Conform aceluiaşi studiu, un pahar de lapte conţine până la 180 de calorii, până la 12 grame de glucide şi 8,7 grame de proteine!

Din toate mărcile analizate doar două au conţinut lapte nestandardizat, adică neprelucrat.

„Cel mai bun lapte atât din punct de vedere organoleptic, dar şi din punct de vedere al nutrienţilor continuţi şi al beneficiilor aduse organismului este laptele nestandardizat, cel care nu a fost prelucrat prin adăugarea de lapte parţial smântânit sau lapte smântanit sau orice adaos permis de lege sau omis prin acţiuni de lobby de legislaţia actuală. Din păcate, 99% dintre cei care consumă frecvent lapte nu ştiu să facă diferenţa, pe baza informaţiilor trecute pe etichetă, între un lapte standardizat şi unul nestandardizat, aşa cum îl dă vaca, fapt ce reiese foare clar din oferta de lapte de consum existentă la vânzare în marile structuri comerciale”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.

Conform studiului APC, un român consumă în medie 12 litri de lapte pe an, însă românii consumă de 4,4 ori mai puţin lapte decât media consumului din Europa de Vest!

Specialiştii spune că riscurile pentru sănătatea omului, în cazul consumului de lapte sunt incomparabil mai reduse decât în cazul cărnii şi mai ales al peştelui.

“Semnele de alterare a laptelui sunt foarte evidente chiar în faza de alterare uşoară, avertizând consumatorul prin modificări majore ale caracteristicilor organoleptice: gust, miros, culoare etc. Observaţiile acestea nu se referă la laptele falsificat, care poate fi cauză de îmbolnăvire gravă, fără a avertiza prin modificări uşor detectabile. Consumatorul contemporan, când este corect şi suficient informat, înţelege că interesul pentru sănătatea sa trebuie să ia în considerare realităţi aflate obiectiv în relaţii contradictorii, calea de rezolvare a acestora presupunând şi mult compromis. Este adevărat că laptele cel mai bun este cel muls de la animale sănătoase, hrănite natural, manipulat în condiţii igienice şi consumat cât se poate de proaspăt. Dar câţi dintre consumatorii contemporani ai oraşelor planetei au această posibilitate? Pentru ei, contează ca laptele de consum să fie sigur, înainte de toate. Ştiinţa şi tehnologia din domeniu pot asigura acest deziderat, care însă devine discutabil atunci când intră în ecuaţie interese financiare reflectate de creşterea la dimensiuni nefireşti a termenului de valabilitate, fără a mai vorbi de intervenţiile exagerate asupra naturii laptelui împinse până la falsuri grave.”, afirmă prof. univ. dr. Ion Schileru - ASE Bucureşti.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite