Cât de importantă este apa pentru organismul uman şi câtă trebuie să consumăm în fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa este esenţială pentru sănătatea organismului nostru. Dacă fără mâncare putem supravieţui până la 40 de zile, fără apă nu rezistăm mai mult de 3-5 zile.

Specialiştii spun că apa este răspunzătoare pentru fiecare reacţie şi proces metabolic care se petrece în organismul nostru. Dr. Iren Alexoi, nutriţionist-dietetician şi trainer nutriţional, explică faptul că apa are rol în procesul de digestie, în transportul substanţelor nutritive, sănătatea articulaţiilor, respiraţie, eliminarea substanţelor toxice din organism, termoreglare – menţinerea temperaturii corporale, în buna functionare a tuturor organelor şi sistemelor din corpul nostru.

“Datorită stilului de viaţă şi alimentaţie, în prezent s-a modificat şi felul în care bem apa. Nu ne hidratăm aşa cum ar trebui şi uităm să bem apa sau o bem doar când ne este foarte sete. Senzaţia de sete apare la o deshidratare de 2%”, spune dr Iren Alexoi.

Medicul susţine că de foarte multe ori confundăm senzaţia de sete cu cea de foame ”Dacă ne este foame la o oră nepotrivită pentru masă putem iniţial să bem un pahar de apă şi apoi să vedem dacă ne mai este foame. Apa se pierde din organism prin urina, prin respiraţie, transpiraţie şi prin tubul digestiv. Suntem 70% apă, însă nu avem rezerve. Dacă nu ne hidratăm corespunzător nu completăm deficitul de apă şi asta ne poate duce către o stare de boală”, arată Alexoi.

Specialista în nutriţie avertizează că deshidratarea dă peste cap buna funcţionare a organismului, acumulăm toxine şi produşii de metabolism nu pot fi eliminaţi adecvat, apare suprasolicitarea renală, oboseala cronică, dureri musculare şi articulare. În articulaţii există lichidul sinovial cu un conţinut mare de apă. Prin deshidratare se reduce cantitatea de apă din articulaţii şi acestea dor atunci când ne mişcăm.

“Îngroşarea sângelui, constipaţia, problemele de digestie, uscăciunea pielii şi a mucoaselor sunt alte consecinţe negative asupra organismului nostru datorate deshidratării. Prin plămâni se pierd zilnic pana la 500 ml de apă. Dacă nu ne hidratăm este afectată absorbţia de oxigen şi eliminarea de dioxid de carbon. De asemenea, ne putem îmbolnăvi mai uşor pentru că mucoasa respiratorie nu mai poate îndeplini şi rolul protector. Obezitatea poate avea ca şi cauză deshidratarea cronică. Paradoxal, poate apărea şi retenţia de apă prin deshidratare. Iată doar câteva daune asupra organismului pe care le poate produce hidratarea necorespunzătoare”, mai spune medicul.

Dr Iren Alexoi ne sfătuieşte cum ar trebui să ne hidratăm corespunzător. “Să bem apă şi când nu ne este sete, la intervale regulate şi în cantităţi mici. Învăţăm să ne hidratăm cu apa şi nu cu alte tipuri de lichide: ceaiuri, sucuri, băuturi alcoolice, cafea, care mai degrabă au rol diuretic, de eliminare a apei din organism. Sa consumăm  alimente crude, bogate în apă: fructe şi legume, de exemplu, castraveţii, dovleceii, legumele cu frunze verzi. Fructele, în general au un conţinut de până la 90% apă”, recomandă specialistul.

Dr. Alexoi spune că fiecare organism este unic şi hidratarea depinde de temperatura mediului ambiant, de efortul fizic depus şi de alimentele ingerate. Recomandă să se bea apă în cantităţi mici ingerate pe parcursul întregii zile, un număr de minimum 8 pahare de 200 ml.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite