Câte de periculos poate fi zahărul şi cum putem să-l înlocuim în alimentaţia zilnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Nutriţioniştii avertizează că zahărul consumat în exces favorizează apariţia unor boli grave, precum obezitate, diabet zaharat, probleme digestive sau Alzheimer.

Pericolul legat de zahăr este că îl consumăm chiar şi atunci când nu ne aşteptăm, deoarece apare în compoziţia multor alimente pe care le cumpărăm din comerţ. Aşa că ar fi bine să învăţăm să citim bine etichetele produselor alimentare.

Dr. Iren Alexoi, nutritionist din Timişoara spune că dacă nu putem renunţa cu totul la zahăr, ar trebui să îl folosim pe post de „condiment” – o linguriţă, maxim două pe zi şi asta doar în caz de necesitate.

“Atenţie la etichete şi evită produsele care au adaos de zahăr – protejaţi-vă singuri! Dacă doriţi să mâncaţi o prăjtură de poftă – încercaţi să nu depăşiţi maxim 40g sau 80g variantele de prăjiturele mici. E o luptă cu tine însuţi să mănânci doar puţin cât să te bucuri de gust. Dar este o luptă din care tu ieşi învingător! Căutaţi variantele de dulce natural:

- fructe uscate – acum găseşti reţete multe şi uşor de făcut. Mierea de abine cu toate proprietăţile ei benefice. Atenţie însă – alegeţi doar varianta naturală cumpărată de la un producător de încredere sau de la magazine naturiste unde puteţi cere referinţe exacte despre calităţile mierii.

– Îndulcitor din extract de ştevie – are proprietăţi terapeutice, reglează glicemia şi reduce pofta de dulce, este săracă în calorii. Poate fi folosită pentru prăjituri, îndulcit ceaiuri sau cafea, există şi ciocolată îndulcită cu ştevie.

– Siropul de agave (extras din unele specii de fructe de cactus). Este mai dulce decât zahărul, deci cantitatea utilizată va fi mai mică pentru îndulcire. Conţine inulina, prebiotic ce reface flora bacteriană şi protejează de cancerul de colon.

Atenţie! Să nu depăşim 25 g zaharuri pe zi dacă vrem să ne ţinem sănătatea sub control.

În concluzie – nu renunţăm la gustul de dulce, dar îl ţinem sub control prin ajustare cantităţilor, atenţia pe care o acordăm produselor cu conţinut de zahăr şi încercarea de a alege dulcele din variante naturale – miere, sirop de agave, fructe uscate – alimente care pe lângă faptul că au gust bun au şi proprietăţi terpeutice atâta timp cât sunt consumate cu măsură!!”, spune nutriţionistul timişorean.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite