Ce pericole se ascund în produsele din aluat congelat. Consumul îndelungat poate cauza probleme de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă obişnuiţi să cumpăraţi produse din aluat congelat, cum ar fi foile de plăcintă, trebuie să ştiţi că nu sunt cele mai sănătoase.

Asociaţia Pro Consumatori a analizat conţinutul etichetei de la 30 sortimente de aluat congelat comercializate în marile structuri comerciale, iar rezultatele sunt îngrijorătoare. Astfel, au fost descoperite foi fine de plăcintă cu 2 conservanţi, foi de plăcintă cu cisteină, foi de plăcintă cu glicerină, foi de plăcintă cu carboximetilceluloză de sodiu, 1 din 2 sortimente de aluat congelat conţine conservanţi, 6 din 10 sortimente de aluat congelat conţin acid citric, 3 din 10 sortimente de aluat congelat conţin margarină, 4 din 10 sortimente de aluat congelat conţin arome, numai 13% din sortimentele analizate nu conţin aditivi alimentari!

“Aluatul congelat, în cele mai multe situaţii, este un amestec alcătuit din făină, apă, drojdie, uleiuri exotice, margarină, acid citric, emulsifianţi, antioxidanţi, conservanţi, coloranţi şi arome artificiale. Multe sortimente de aluat congelat conţin acizi graşi trans, responsabili de apariţia unor boli precum obezitate, boli de inimă, diabet, boli degenerative ale articulaţiilor, depresie şi modificări comportamentale. În unele ţări s-a legiferat cantitatea de astfel de grăsimi din alimente, pentru a limita îmbolnăvirile generate de consumul de produse cu grăsimi trans. În Danemarca, încă din anul 2004, s-a interzis comercializarea produselor alimentare cu un conţinut mai mare de 2% de grăsimi trans. Agenţia pentru Produse Alimentare şi Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) a impus producătorilor, încă din anul 2006, ca pe eticheta produselor care conţin grăsimi trans, să se precizeze cantitatea de astfel de grăsimi per porţie. Totodată, cunoscând faptul că multe gospodine folosesc acest produs pentru prăjituri, le recomand să verifice lista de ingrediente", arată conf. univ. dr. Costel Stanciu, Preşedinte APC.

Conform studiului APC, în foile de plăcină analizate au fost descoperite următoarele E-uri, care în cazul unui consum îndelungat pot pune în pericol sănătatea:

E200 – acid sorbic este un conservant obţinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reacţii alergice la nivelul pielii şi tulburări respiratorii. E200 provoacă reacţii alergice la nivelul pielii, tulburări respiratorii.

E202 – sorbat de potasiu este un conservant care irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic şi mutagen pentru celulele sângelui uman.

E300 – acid ascorbic este un agent antioxidant obţinut din glucoză şi care în cantităţi mari poate produce diaree, atacă smalţul dinţilor şi formarea calculilor la rinichi.

E304 – palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate atacă smalţul dinţilor.

E322 – lecitina de soia se obţine din reziduurile lichide rămase după ce uleiul de soia crud trece printr-un proces de degomare (eliminarea răşinilor şi gumelor). Este un deşeu care conţine solvenţi şi pesticide şi poate avea o consistenţă fie gumoasă, fie solidă, ca de plastic. Lecitina se foloseşte ca emulsificator pentru a preveni separarea apei de grăsimi, dar ajută şi la conservarea alimentelor mărindu-le termenul de valabilitate pe raft.

E330 – acid citric este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparţine clasei de acizi carboxidici şi este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale şi poate ataca smalţul dinţilor. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

E412 – guma de guar este o polizaharidă folosită în industria alimentară ca stabilizator, emulgator şi agent de îngroşare. Poate provoca greaţă, flatulenţă şi crampe.

E 415 – gumă de xantan este produsă prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate provoca balonare, flatulenţă, diaree, crampe abdominale şi scăderea glicemiei.

E422 – glicerol/glicerina sau glicerolul se foloseşte ca umectant cu rol în păstrarea hidratării aluatului/umpluturii pentru a menţine în mod artificial prospeţimea acestora. În industria alimentară, E 422este folosit şi ca îndulcitor, conservant şi agent de îngroşare. Glicerina se foloseşte şi în produsele cosmetice (creme de mâini, săpunuri, paste de dinţi etc.) Consumul de glicerol sau de alimente ce îl conţin poate produce dureri de cap, ameţeală, balonare, greaţă, sete şi diaree.

E471 – mono şi digliceride ale acizilor graşi. Aditivii E471 conţin amestecuri de mono- di-esteri de glicerină ai acizilor graşi prezenţi în uleiuri şi grăsimi alimentare. Mai pot conţine şi mici cantităţi de acizi graşi liberi şi glicerină. Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma şi de a stabiliza emulsiile prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze lichide nemiscibile.

E920 – cisteină este agent de tratare a făinei, nu se adaugă în făina integrală, iar diabeticii trebuie să evite această substanţă pentru că poate interfera cu insulina. Acest aditiv se obţine din păr uman, pene de păsări, păr de porc, gheare de păsări, copite şi coarne de animale, produse petroliere secundare. Peste 80% din producţia mondială de L-cisteină este realizată în China utilizând ca sursă naturală părul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite