Celebra publicaţie „The Guardian“, despre drama ciobanilor din România: îşi dau oile cu câţiva euro, iar firmele care le exportă câştigă sume fabuloase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghita Ciobanul este nemulţumit de condiţile oferite oierilor din România FOTO The Guardian
Ghita Ciobanul este nemulţumit de condiţile oferite oierilor din România FOTO The Guardian

România ajunge din nou în presa internaţională din cauza exportului de animale vii pe care îl face în ţările din Orientul Mijlociu.

Jurnaliştii britanici de la The Guardian, dedică acestui subiect un material amplu în care arată cum sunt batjocoriţi crescătorii de animale din România, care sunt nevoiţi să-şi vândă produsele la preţuri extrem de mici, iar firmele interemediare câştigă şi de zece ori mai mult din comerţul cu ţările arabe.

Jurnaliştii de la The Guardian l-au avut ca interlocutor pe Ghiţă Ciobanul, celebru în mediul online după ce a devenit protagonistul mai multor reclame care au circulat la posturile de televiziune din România.

“Comerţul ăsta cu oi a devenit o prostie”, a spus ciobanul pentru The Guardian. “Vindem o oaie pentru 100 de lei (aproximativ 18 lire sterline). Nu pot să plătesc salarii decente şi să găsesc oameni buni de lucru, tinerii văd că totul se duce de râpă. Cred că are legătură cu politica, cred că vor să distrugă acest sector.”

Jurnaliştii britanci arată că exportul de animale vii a devenit o industrie crucială pentru România şi fac referire la incidentul terifiant în care peste 14.000 de oi s-au înecat în portul Midia din Marea Neagră, în periplul lor spre Arabia Saudită.

"În 2018, industria românească de export de animale avea o valoare de 357 de milioane de euro, fapt ce făcea ca ţara să fie cel mai mare exportator de animale vii din Europa, şi al zecelea cel mai mare la nivel mondial. Aranjamentele care încă funcţionează astăzi datează de la colapsul regimului comunist impus de Nicolae Ceauşescu în anii 1980, când companii din Orientul Mijlociu au început să acapareze piaţa de export de animale vii din România. Până în anii 2000, exporturile mergeau în special către ţări din sudul Europei, precum Grecia sau Croaţia, însă din 2010 încoace pieţele de desfacere importante au devenit Iordania, Libia, Liban şi Israel. România nu dispune de abatoare pentru a procesa carnea de care are nevoie. Chiar dacă a primit subvenţii de 26 de milioane de euro de la intrarea în UE în 2007, ţara se orientează mai degrabă spre producţia de animale decât spre construirea de sisteme de procesare de care ţara are atât de multă nevoie. Astfel, în ciuda numărului mare de animale exportate, România importă cărnuri şi alte produse din carne", arată celebra publicaţie.

În tot acest timp organizaţiile pentru protecţia animalelor din România şi din întreaga lume cer guvernului să oprească exportul de animale vii şi să ia măsuri urgente pentru rezolvarea problemelor din acest sector. Animals International solicită Ministerului Agriculturii să treacă la fapte şi cere aplicarea normelor internaţionale în legătură cu acest tip de comerţ.

"Elaborarea unei strategii cu subvenţii eficiente pentru înlocuirea etapizată a exportului cu animale vii cu produse congelate sau refrigerate. Până la schimbarea reglementărilor să fie luate toate măsurile necesare pentru a reduce timpul de transport al animalelor vii ce sunt destinate exportului în ţări din afara UE, în conformitate cu hotărârea obligatorie a Curţii Europene de Justiţie şi cu standardele stabilite de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) privind condiţiile de sacrificare a animalelor. Să se asigure punerea în aplicare şi verificarea îndeplinirii Regulamentului (CE) nr. 1/2005 al UE cu privire la transporturile rutiere şi maritime. Să se asigure prezenţa unui veterinar numit oficial care să însoţească toate transporturile de animale pe mare. Introducerea unui sistem de reglementare care să transfere responsabilitatea, din punct de vedere juridic, către firmele exportatoare, pentru a se asigura că bunăstarea animalelor se respectă pe întreg lanţul de custodie până la destinaţii din afara UE. Acest sistem de trasabilitate ar trebui să permită monitorizarea transportului animalelor pentru a se asigura că animalele pot fi urmărite de la punctul lor de plecare până la sacrificare. Să solicite raportarea obligatorie a bolilor/ vătămărilor şi a deceselor survenite pe nave şi publicarea acestor informaţii", spune Gabriel Păun, directorul Animals Internaţional pentru Europa.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite