Centru de chirurgie cardiovasculară pediatrică la Timişoara. „Am fi început operaţiile, dacă nu era pandemia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Noul centru de chirurgie cardiacă pediatrică de la Timişoara îşi poate începe oricând funcţionarea. Cunoscutul medic cardiolog Constantin Luca spune că Institutul de Boli Cardiovasculare de la Pădurea Verde este pregătit pentru asemenea intervenţii şi că doar din cauza pandemiei, acestea nu se fac momentan.

Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, singurul din regiune, se adresează unui număr de peste două milioane de persoane. Unitatea medicală este asaltată de bolnavi care vin de la sute de kilometri pentru a se trata de inima.

Unul dintre cele mai importante proiecte pe conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare le-a demarat, încă din 2016, este înfiinţarea unei clinici de chirurgie cardiovasculară pentru copii.

“Noi suntem în faza în care am finalizat lucrările, dotările, suntem cu o sterilizare nouă în lucru, mai urmează să primim paturile şi foarte puţine dotări care sunt necesare, dar care sunt aprobate de Minister. 

Dar problema majoră este că noi am fi început, dacă nu ar fi intervenit această pandemie. Pentru că circuitele epidemiologice, în acest moment, fac extrem de dificilă deschiderea centrului. Ne mai trebuiau doar banii pentru paturi, însă bugetul a fost semnat şi aprobat, doar că nu ne-au intrat încă în cont. 

Eu estimez că pe măsură ce pandemia se va stinge, vom putea să începem şi noi. Deocamdată nu putem demara activitatea aceasta", spune dr. Luca.

În România sunt doar câţiva medici care fac aceste intervenţii chirurgicale, deşi sunt zeci de cazuri, în fiecare an, în care se nasc bebeluşi cu malformaţii. Dr.Luca spune că din acest punct de vedere, la Timişoara se rezolvă şi problema cu resursa umană, în această perioadă existând medici care se pregătesc pentru acest tip de intervenţii.

"Resursele umane încet, încet se pregătesc, se antrenează în diferite centre. Şi acum avem un medic trimis la Bucureşti. Vor pleca şi în Italia. Avem oameni care se pregătesc pentru asta. Mereu va exista o problemă din punctul acesta de vedere, pentru că până îţi pregăteşti nişte oameni, cu nivel profesional ridicat, necesită timp. Nu se formează chirurgi de copii peste noapte. Durează un timp. Nişte chirurgi pentru copii, cu adevărat pregătiţi, vom avea într-o anumită perioadă, dar ei trebuie să lucreze intens. Sigur că suntem sprijiniţi în acest sens. Există un protocol de colaborare între statul român şi chirurgia cardiovasculară din Milano, care ne vor ajuta la început, iar procesul acesta este unul îndelungat. Se va începe cu proceduri mai simple, iar ulterior paleta operaţilor se va dezvolta", spune managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara.

Acesta a mai spus că din punct de vedere tehnic centrul poate să-şi înceapă funcţionarea.

Pe aceeaşi temă:

A murit doctorul Constantin Tica, „îngerul copiilor“ din Spitalul Judeţean Constanţa

Secţie a Spitalului de Copii renovată din donaţiile Clubului Lions Hope Cluj

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite