Cetatea părăsită de la Dunăre care ar trebui refăcută cu 4,5 milioane de euro. De ce au rămas ruinele nemişcate, deşi banii sunt obţinuţi de doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primăvara lui 2017, Primăria Coronini, din Caraş-Severin, a semnat un contract de finanaţare cu ADR Vest, de 4,5 milioane de euro, pentru reabilitatea cetăţii “Sf. Ladislau”, aflată pe malul Dunării.

De atunci nu s-a pus o piatră peste ruinele fostei cetăţi. Motivul invocat de administraţia locală e că nu s-a găsit un constructor la prima licitaţie.

“A durat un pic pentru ca la prima licitaţie nu a venit niciun constructor şi a trebuit să reluăm licitaţia. Avem constructor acum, am început lucrările de defrişare în zona respectivă şi ne pregătim de lucrări. Acum cu sărbătorile astea s-au oprit! Nu a lucrat nimeni. Au început sapaturile arheologice, ca să poată doamna arhitect să întocmească proiectul tehnic. Fără cercetarea arheologică nu se poate. Avem semnat contractul pentru 4,5 milioane de euro. În maxim două luni ar trebui să înceapă lucrările efective de reabilitare. În 18 luni, de la începerea lucrărilor trebuie să terminăm”, promite primarul Ilie Boboescu.

Numai că, cetatea nu va fi refăcută în totalitate. Şi asta dintr-un motiv aproape incredibil. Primăria Coronini nu a găsit un plan sau o imagine cu care să dovedească cum arăta cetatea în vremurile bune, iar primarul spune că Ministerul Culturii nu îşi dă aprobarea pentru reconstruirea asezământului. Aşa că cei 4,5 milioane de euro se vor cheltui pentru a mai ridica ruinele cu câţiva zeci de centimetri, pentru alei pavate şi trasee de vizitare, documentaţi şi aşa mai departe. Asta în timp ce la Golubac, pe malul celălalt al fluviului, sârbii tocmai ce au inaugurat o bijuterie de castel, care atrage deja mii de turişti.

“Nu va fi gen cel de la Golubac. Ei au avut imagini, a lor nu a fost bombardată, demolată. Nu am găsit imagini, Ministerul Culturii nu te lasă să faci de capul tău. Am căutat şi la Viena. Se vor mai ridica zidurile mai sus, dar nu va fi ca cea de la sârbi. Şi mie mi-ar fi plăcut să fie cu acoperiş, dar nu se poate că nu avem planurile”, explică primarul Boboescu.

Cetatea Sfântul Ladislau este cel mai important obiectiv turistic din zona comunei Coronini. A fost inclusă în Lista Monumentelor Istorice în 2004. Fortificaţia medievală purta numele regelui Sfântul Ladislau, fiind menţionată în documente începând cu anul 1430, sub diverse forme: Zenthlerzlowara, Zenth Lazlovara, Sand Ladislaem, Santus Ladislaus. Cetatea medievală se află la capătul estic al localităţii Coronini, în locul numit de localnici Culă. Cercetările din acest sit arată existenţa a cel puţin patru perioade de fortificare, care se pot distinge în timp. Primele urme de locuire datează aici din epoca bronzului.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite