Ciorbă de gogonele cu carne de oaie şi mentă proaspătă din grădină
0Bucătarul reşiţean Uica Mihai ne propune o ciorbă de gogonele cu carne oaie, potrivită pentru această perioadă a anului.
Pentru ca reţeta să iasă ca la carte aveţi nevoie doar de: un kilogram
de piept de oaie fără os, un sfert de kilogram de roşie coaptă, un sfert de kilogram
de ceapă tocata, un morcov, un pătrunjel, un păstârnac, un kilogram de gogonele
cu carnea tare, sare, piper râşnit şi boabă, dafin, leuştean şi mentă proaspătă
din grădină. Dacă toate aceste ingrediente sunt adunate la un loc, atunci mai
trebuie doar să mai respectaţi
indicaţiile de mai jos:
“Carnea de oaie o tai fâşii şi o laşi frecată cu sare şi piper să se
pătrundă. Într-o oală pântecoasă, pui să se călească solzişorii de ceapă,
morcovul, pătrunjelul şi păstârnacul, toate tăiate rondele.
Şi când se înmoaie ele bine, arunci în oală roşiile pe care
le-ai trecut prin maşina de carne cu sită mică, să îţi iasă un bulion mai gros,
care încă mai miroase a ţarină. Şi-acu tre să stai cătană lângă oală şi să învârţi
cu lingura de lemn, ca să nu se prindă bulionul. Şi când începe să facă băşici
de ulei deasupra şi a prin culoare roşu-închis, arunci carnea de oaie în oală
şi mai mesteci până îşi schimbă şi ea culoarea.
Atunci pui apă, la vre-o trei litri, şi dafin, piper boape, şi mai o ţâră de
sare să prindă gust.
Şi cam un ceas, nu mai ai treabă, laşi oala să cânte pe limba ei. Dacă a fost oaia bătrână, mai îngădui-o încă un sfârtai de ceas şi pune gogonelele tăiate în patru.
Şi dacă ai mai fiert zeama douăzeci de minuturi, iaca tragi oala de pe foc şi presari leuşteanul şi menta pe care le-ai tocat dimpreună până au lăsat un sânge verde pe tocător. Şi când pui zeamă în bliduţ, drege-o cu ceva smântână şi cu seminţe de ardei iute.”, spune Uica Mihai.