Ciorbă de melci. Cum se prepară reţeta neobişnuită şi ce ingrediente se folosesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru reuşita acestei reţete este foarte importantă pregătirea melcilor şi modul în care aceştia sunt curăţaţi şi spălaţi

Bucătarul reşiţean Uica Mihai a gătit melci în nenumărate rânduri şi în nenumărate forme. Spune că tocăniţa de melci e delicioasă, însă ciorba are un gust desvârşit. Iată, mai jos, reţeta de cirbă de melci a cunoscutului bucătar.

"Dacă nu aţi preparat niciodată melci, trebuie să ştiţi că dacă i-aţi scos din casele lor nu păstraţi pentru mâncare, indiferent cum îi gătiţi, decât talpa şi partea albă de deasupra. Îndepărtaţi cu grijă şi curăţaţi bine biluţa neagră cu vinişoare de la capăt, care seamănă cu o fiere de peşte şi care e stomac. O să trageţi afară din carnea melcului şi un maţ aproape invizibil,  iar carnea ce rămâne, e delicatesă pentru împăraţi. Acum spălaţi bine pulpele astea de carne dulce şi pregătiţi-vă de ciorbă. O ceapă rasă, doi morcovi, un păstârnac, un pătrunjel, ceva usturoi verde şi nişte roşii coapte. Toate astea le căliţi la foc iute în ulei din belşug fiindcă melcul nu are grăsime şi trebuie compensată. Amestecaţi tot timpul cu linguroiul acela de lemn şi trebuie să obţineţi un fel de marmeladă de legume groasă şi frumos mirositoare.

Aici aruncaţi melcii curăţaţi şi amestecaţi din nou cam cinci minute să se pătrundă carnea de codobelc. Şi stingeţi ciorba abia începută cu apă şi ceva vin alb sec. Şi trebuie să fiarbă pe îndelete doar o jumătate de ceas. Acum e momentul să puneţi în zeamă frunzele de lobodă spălate şi grijite, măcrişul iepuresc şi dacă vi-e poftă şi două căpăţâni de salată verde.

Dacă a clocotit ciorba mai cinci minute şi s-a făcut roşie de la lobodă, potriviţi-o din sare şi din piper, de oţet nu mai e nevoie şi trageţi-o de pe foc. Se cuvine ciorba dreasă cu smântână multă, dar merge şi fără. Şi la urmă de tot leuştean proaspăt tocat şi pătrunjel verde. Aromele sunt nepământeşti şi gustul sclavnic. Veţi plânge de durere atunci când se va isprăvi zeama asta şi o să fugiţi ca nebunii după prima ploaie să vânaţi alţi codobelci din pădure", spune bucătarul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite