Reşiţa

articolul anterior articolul urmator

„Cloaca“ din Herculane: unii se îmbăiază aici ca să se trateze, alţii vin să facă sex. Medic: „Poţi lua boli dermatologice“

19
5 Sep 2016 16:06:07
Autor: Daniel Groza
Cădiţele de la Herculane aşteaptă de zeci de ani să fie renovate FOTO DANIEL GROZA
Cădiţele de la Herculane aşteaptă de zeci de ani să fie renovate FOTO DANIEL GROZA

„Cădiţele“ sau „cloaca“ sunt celebre pentru cine cunoaşte Băile Herculane. E vorba de mai multe bazine, în care se scurge apa termală sulfuroasă, la o temperatură de 50-60 de grade, localizate în zona „7 Izvoare“.

Mii de turişti trec în fiecare an prin aceste „cădiţe“, succesul lor fiind asigurat deoarece scăldatul aici e gratuit, nu cu taxă cum se practică în hotelurile staţiunii.  Cea mai căutată este zona Izvorul Scorilo, care arată, şi acum, ca pe vremea dacilor şi romanilor: două gropi mari în pământ, pe malul râului Cerna, betonate pe margini şi pe fund, în care intră zeci de persoane deodată.

În zonă nu există nici măcar un duş amenajat, pentru ca turiştii să se spele atunci când intră în “cădiţe”. Aşa se face că cel puţin mizeria pe care o iau pe picioare ajunge direct în apa bună de scăldat.

Turiştii se aruncă în apele sulfuroase, cu miros specific, având speranţa că vor scăpa de anumite boli sau măcar că  starea lor se va ameliora. Cei mai mulţi au reumatism, dar sunt şi oameni cu boli de piele, care trag speranţa că o baia în "cloacă" îi va ajuta. Alţii nu au nicio boală, dar fac baie oricum pentru a-şi asigura o sănătate de fier.

”Vin aici de vreo douzeci şi ceva de ani. Am reumatism sever şi cura anuală pe care o fac la Herculane mă ajută. Am văzut tot ce era de văzut de când vin. Unii fac şi sex acolo. Acum tot e bine că sunt betonate, dar la început nu erau decât nişte gropi în pământ. Vă imaginaţi când intrau mai multe persoane că totul se transforma într-o mocirlă. Ar putea primăria sau de cine aparţin cădiţele astea să le mai modernizeze, că nu cred că ar costa aşa de mult, spune Vasile Teodor, un istalator care vine anual din Bucureşti.

„Îi ajută la creier“

Medicii susţin că apele termale de la celebra “cloacă” nu ajută cu nimic în cazul afecţiunilor dermatologice. “Îi ajută la creier, pentru că ei cred că se vor vindeca. În realitate, apa din cădiţe nu are niciun efect pentru afecţiunile dermatologice. Asta e folclor! Se duc şi intră acolo sperând că scapă de problemele de piele. Acolo pot să ia boli dermatologice, mai ales că sunt mulţi care vor să simtă aventura şi merg şi fac ...păcate!”, spune Iosif Erdely, medic specialist dermato-venerice.

Noaptea la cădiţe se dau adevărate petreceri. Tinerii dornici de aventură considerând "cloaca" ca loc ideal pentru a-şi pune în practică dragostea. De multe ori, turiştii de zi găsesc prezervative aruncate în imediata apropiere. Unii spun că au şi fost martori la astfel de evenimente. “Anul trecut, am venit aici, mai pe seară şi ne-am băgat în cădiţe. Am văzut că erau doi în apă, dar nu le-a dat atenţie. Eu eram cu soţia şi cu încă o prietenă. Abia după cea am intrat i-am văzut că sunt complet dezbrăcaţi şi că, de fapt, i-am deranjat. Soţia i-a înjurat şi a vrut să cheme poliţia. La hotel, recepţionera ne-a spus că, dacă nu ne place, nu trebuia să mergem acolo”, spune Doru, un român venit în vacanţă din America.

Reprezentanţii Primăriei Herculane susţin că au în vedere reamenajarea zonei, însă nu pot preciza când va avea loc. “Noi încercăm să găsim nişte fonduri pentru a reamenaja, inclusiv forajul. Am mai curăţat acolo. Acum suntem în faza de obţinere a licenţei de exploatare şi trebuie să urmăm nişte paşi. E adevărat că nu s-a mai investit de mult acolo. Deocamdată nu am ajuns să întocmim un proiect, dar când vom identifica fondurile sigur se vor face amenajările necesare”, a spus Cătălin Popescu, inspector de  urbanism, în cadrul Primăriei Herculane.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Ghita Bizonu'
5.09.2016, 17:48:22

Sex in apa aia fierbinte?! Sunteti seriosi?! Apa aia e moartea ... barbatiei! Dupa 2 sa[ptami detratemty iti trebuiesc vrei 4 zile sa iti "revii"

+2 (2 voturi)
cuore hombra
5.09.2016, 18:13:23

apa este intradevar foarte buna la reumatism insa decand cu tepa data de baronul PSD-ist Armas, care a pus toata statiunea pe butuci, nu s-a mai investit deloc in zona Situatia statunii este si acum neclara, dar se tin chefuri la greu si e plina de derbedei veniti de prin toate cotloanele tarii

+10 (10 voturi)
gyll
5.09.2016, 19:38:05

Cuore,cine sunt derbedeii? Cei care merg la tratamente sau cine? Dacă ”ești pe val”,la MĂȚU ai fost?

+2 (2 voturi)
gyll
5.09.2016, 19:36:45

Da,”gropanele” sau ”Șapte izvoare”sunt un izvor de infecții. Lasaăndu-mă dus de val,în urma insistenței unor amici care zilnic mergeau acolo m-a pus dracu să mă duc ți eu. Scorilo fiind supraaglomerat am mers la ”coaja de ou” de sub pod. Cei care au fost acolo știu despre ce este vorba. Bunnnn!.La un moment dat mă pune tot dracu să mă uit la un firicel de apă care se scurgea în ”coajă”. Ce credeți că am văzut așezat bine de tot,de privirile curioșilor,un tampon igenic folosit de către femei cănd au ciclul menstrual. de un roziu de toată frumusețea,de cătă apă trecuse prin și peste el,așa devenise,roziu ,nu mai era roșu. Am tăcut și am ieșit din ”coajă”.

+4 (4 voturi)
Popa Pius
5.09.2016, 19:37:06

Sigur ca "poti sa iei boli dermatologice" si mai ales din cele nasoale, deoarece scaldatul in "cloaca" este gratis iar apa fierbinte este primenita lzilnic de izvorul in sine, pe cind de pe la piscinele hotelurilor, unde apa se schimba doar o data pe an, cind vine iarna, poti lua numai boli boieresti, ca doar sint preturi de lux si acolo nu si-o trag cocalarii in piscina, mai ales in cea a copiiilor......

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările