Comemorarea care răscolește amintirile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru comunitatea germană cărășeană, ziua de astăzi a fost una a amintirilor. În urmă cu mai bine de șaizeci de ani, femei și bărbați au fost smulși de la casele lor pentru a fi pedepsiți doar pentru că erau germani.

     Astăzi, comunitatea germană din județele Caraș - Severin, Hunedoara și Timiș aduce un pios omagiu începuturilor deportării în fosta URSS. În urmă cu 67 de ani, bărbați cu vârste cuprinse între 16 și 45 de ani și femei între 18 și 30 de ani, toți apți de muncă, au fost îmbarcați în așa zisele bou vagon, și deportați în minele fostului URSS. La monumentul deportaților, din Reșița au fost depuse coroane de flori și a avut loc o slujbă de pomenire a celor care și-au pierdut viața în lagărele de muncă sovietice.

    În urmă cu 67 de ani, bărbați cu vârste cuprinse între 16 și 45 de ani și femei între 18 și 30 de ani, toți apți de muncă, au fost îmbarcați în așa zisele bou vagon, și deportați în minele fostului URSS.

  De ,,tratament,, au beneficiat circa 75.000 de etnici germani, luați din sânul familiei, indiferent că erau din Transilvania, Banat, Satu Mare, Crișana, București ori Bucovina. Nu puțini au fost cei care și-au pierdut viața datorită regimului de lagăr la care au fost supuși. Ultimii deportați s-au întors acasă după cinci ani de muncă efectuată ,, pentru reconstrucția statului sovietic,,.

    Urmarea celor petrecute în minele aflate pe teritoriul actualei Ucraine și al Rusiei (Munții Ural) s-a văut la numărătoare celor care au avut norocul să se reîntoarcă. Se estimează că aproximativ 10.000 de deportați și-au pierdut viața acolo. Din județul Caraș - Severin au fost deportați circa 10.000 de etnici, actualmente mai fiind în viață 103 deportați dintre care 49 sunt reșițeni.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite