Comoara turistică din Banatul de Munte care zace în anonimat. Cele 200 de mori minunate pe care nu le ştie mai nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mori

Peste 200 de mori de apă există în prezent în zona Banatului de Munte, însă, cu excepţia celor aflate în complexul mulinologic de la Rudăria (Eftimie Murgu), marea majoritatea sunt cvasi-necunoscute.

Deşi prezente în unele lucrări de specialitate, situaţia pe teren a multor dintre aceste mori este necunoscută. Asociaţia „Acasă în Banat”, înfiinţată de soţii Nicoleta şi Radu Trifan, a demarat un proiect care constă în inventarierea şi cartografierea tuturor morilor de apă din Banat. Prin această iniţiativă vor să pună bazele unui viitor proiect de restaurare, conservare şi valorificare în scop economic şi turistic a acestora.

“Am avut două ieşiri în echipe mai mari, de voluntari. Una cu trei echipe şi una cu două echipe, dar noi am făcut acţiuni şi individual aceste misiuni de inventariere. Avem deja 15 ieşiri. Până în momentul de faţă am inventariat 127 de mori. Ne-a mai rămas zona de sud a judeţului, zona Clisurii, zona Cornereva şi răsfirate câteva sate din jurul Oraviţei”, spune Radu Trifan. 

Reprezentanţii Asociaţiei “Acasă În Bana”, speră să stopeze degradarea acestor obiective şi cu ajutorul unor parteneri să intervină cu lucrări de reabilitare şi conservare, acolo unde este cazul, pentru ca morile să intre într-un circuit turistic.

mori

“În mare majoritate sunt degradate, sunt oprite, nu mai funcţionează. Cele mai multe însă, încă mai au instalaţiile intacte. Sunt probleme mari legate de debitul de apă, din cauza secetei, cât şi din cauza viiturilor care au avut loc în ultimii ani. Automat în momentul în care se distruge sursa de apă, moara intră într-un proces de degradare. Dar avem şi exemple pozitive, aproximativ un sfert din cele pe care le-am găsit sunt funcţionale şi chiar sunt folosite de către oameni”, spune reprezentantul asociaţiei.

Expoziţie şi site de prezentare

Radu Trifan povesteşte că în jurul acestor mori sunt nişte poveşti extraordinare, care fac aceste locuri şi mai fantastice. După finalizarea proiectului celor de la “Acasă în Banat”, oricine doreşte să afle informaţii despre morile de apă din Banat, va avea la dispoziţie mai multe posibilităţi. 

“Vrem să finalizăm partea de documentare, pe teren. Estimăm că vom ajunge la un număr de 200 de mori. Apoi vom edita un ghid tipărit, pe care îl vom distribui gratuit. Vom avea o expoziţie de fotografie cu aceste mori, pe care o vom prezenta atât la Reşiţa, cât şi la Timişoara şi un site dedicat, unde va exista o hartă şi fiecare moară va fi localizată, va avea o fişă cu fotografii şi câteva informaţii, poveştile despre fiecare moară în parte”, ne-a mai declarat Radu Trifan. 

mori

Ţara Morilor de Apă este un proiect al Asociaţiei Acasă în Banat şi îşi propune identificarea, cartarea, fotografierea şi promovarea celor 200 de mori de apă existente în judeţul Caraş Severin.

Proiectul este cofinanţat de Consiliul Judeţean Caraş Severin.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite