Continuă scandalul între directori la Teatrul de Vest Reşiţa. „Ne-am întâlnit, mi-a cerut scuze, a dat şi o sticlă de vin, el a băut vreo şase şi s-a îmbătat din nou“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul de Vest din Reşiţa este scena unui scandal prelungit între oamenii care ar trebui să-l conducă, respectiv directorul general şi directorul adjunct.

Actualul manager Florin Ionescu şi directorul adjunct, Szusz Dan, alias Dan Mirea, sunt la cuţite de mai bine de un an. Conflictul s-a declanşat în momentul în care, după ce a câştigat concursul de manager, Ionescu l-a chemat pe Dan Mirea şi i-a spus că va cere Consiliului Judeţean Caraş-Severin desfiinţarea postului său. De atunci şi până în prezent, cei doi s-au şicanat reciproc. Totul a culminat zilele trecute cu adresa transmisă de Mirea conducerii Consiliului Judeţean Caraş-Severin, în care reclamă abuzurile la care ar fi supus de către managerul Teatrului de Vest.

“Încă de la venirea acestui domn manager, pentru că aşa îi place să i se spună, lucrurile au derapat foarte mult. Eu, în urma unui concurs, sunt director artistic al teatrului de zece ani, dar urmare a unui context al vremii, mi-a fost transformat postul, prin concurs, în post de director artistic. Managementul teatrului era asigurat de o asociaţie culturală al cărui manager era Dumitru Vlădulescu, Dumnezeu să-l ierte, că a decedat între timp. Domnul Vlădulescu, la vremea respectivă neavând decât şcoala profesională, nu putea conduce ca persoană fizică managementul teatrului şi atunci s-a găsit această soluţie, ca să preia asociaţia managementul instituţiei. lucru care a durat aproape zece ani. După care eu am rămas interimar şi am dat un concurs pe care nu l-am luat din cauza unei conjuncturi pe care nu vreau să o discut. Următorul concurs nu m-am mai prezentat şi a apărut acest domn Florin Ionescu, cetăţean român, cu domiciliul în Ungaria. A venit şi a luat concursul, fiind singurul şi unicul candidat. Încă de la venirea lui, primul lucru pe care şi l-a dorit, mi-a spus într-o discuţie direct că va cere Consiliului Judeţean desfiinţarea postului meu, pentru că nu are nevoie de mine", povesteşte Mirea.

Directorul adjunct spune că ştia că acest lucru trebuie decis de Consiliul Judeţean şi nu s-a impacientat foarte tare. Numai că s-a trezit fără salariu pe motiv că ar fi absentat de la serviciu şi nu a semnat condica de prezenţă.

"Anul trecut în aprilie, mi-a tăiat abuziv tot salariul fără nicio altă avertizare sau sancţiune anterioară pe considerentul că nu vin la lucru. Am luat un leu şi optzeci de bani. Am făcut o sesizare scrisă. La o lună după ce mi-a tăiat salariul, a făcut o comisie de disciplină. El a încurcat puţin lucrurile, pentru că e prieten foarte bun cu Bachus. Există filmări cu el în situaţiile acestea. Eu mă abţin să fac din asta un scandal, dar lucrurile sunt absolut halucinante. Dumnealui a ţinut să fie acoperit de lege, dar a pus carul înaintea boilor. Mai întâi mi-a tăiat salariul, după care a convocat o comisie de disciplină, formată din  doi oameni cu studii medii. Comisia a dat un răspuns bramburistic, că nu prea au ce să-mi reproşeze, pentru că nu există nici condică de prezenţă. Eu am vrut să-l acţionez în instanţă şi prin avocatul meu i-am transmis un ultimatum. Ne-am întâlnit, şi-a cerut scuze public, ne-am împăcat, a dat şi o sticlă de vin, el a băut vreo şase, s-a îmbătat din nou. Mi-a dat înapoi salariu", povesteşte Dan Mirea.

Acesta spune că lucrurile ar fi trebuit să intre în normalitate, doar că abuzurile au continuat. "Eu nu am mai avut voie nici să semnez în programul de repetiţii şi spectacole, mi-a fost luat biroul şi transformat în dormitor invocând că pentru nişte colaboratori. Indiferent ce faci nu poti să scoti un director adjunct din birou pe motivul că «aşa vreau eu». Ulterior, a declarat că m-a mutat cu administratorul în birou, care este de fapt un spaţiu în afara teatrului, un fel de prăvălie, poţi să deschizi o langoşerie acolo. Omul continuă cu abuzurile până la momentul în care semnează peste mine în condica de prezenţă. El mă obligă să vin la lucru la ora 8, asta în idea în care el nu vine cu săptămânile, pentru că el are domiciliu în Ungaria", afirmă directorul adjunct.

Dan Mirea spune că a suportat până când i s-a cerut un lucru peste care nu a mai putut trece. El susţine că a fost chemat să se prezinte la un casting în care trebuia să cânte şi să danseze la o oră după ce o înmormântase pe mama sa.

Acesta mai precizat că situaţia artistică a teatrului e dezastruoasă, înregistrându-se cele mai proaste încasări şi chiar o piesă nu s-a mai jucat pentru că nu a existat niciun spectator. Mirea spune că deţine înregistrări audio şi video cu managerul Florin Ionescu, în stare de ebrietate, jignind grav angajaţii teatrului, înregistrări pe care le pune la dispoziţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Ionescu spune că Mirea "joacă în privat", în timp ce ar trebui să fie la serviciu

La rândul său, Florin Ionescu respinge acuzaţiile şi spune că Dan Mirea minte. Managerul Teatrului de Vest a trimis şi un document presei, prin care încearcă să demonteze cele afirmate de colegul său. “Dl. Szusz Dan (Dan Mirea), angajat al teatrului pe funcţia de director adjunct, are conform fişei postului un program normat de 8 ore pe zi. Atunci când îşi exercită atribuţiile de actor (prevăzute şi ele în fişa postului), pontajul este realizat de regizorul tehnic al spectacolului cu pricina. Când nu, el are obligaţia de a se prezenta la serviciu 8 ore pe zi şi de a semna condica de prezenţă. Orice altă colaborare, conform cu fişa postului şi cu Regulamentul de Ordine şi Funcţionare, se face numai cu acordul scris al managerului. Ei bine, dl. Szusz nu prea are obiceiul de a veni la serviciu, lucru dovedit de condică. Practica domniei sale este de a trece din cand în cand pe la teatru şi de a se semna în urma, fapt dovedit şi de fotografiile din condică şi de camerele video din teatru, ale căror înregistrări vă pot fi puse la dispoziţie pentru confirmare”, arată Ionescu.

El susţine că nu a mai tolerat aceste abuzuri ale lui Szusz până când a aflat că în timpul în care lipseşte de la muncă acesta joacă pentru o companie privată înregistrată pe numele socrului său.

„Şi ce  tupeu trebuie să ai ca să emiţi pretenţia ca în timpul în care tu joci pe privat să fii plătit de la stat! Acelaşi lucru s-a întâmplat si în luna februarie, când dl. Szusz a absentat o săptămână întreagă deoarece avea o premieră Menţionez că în acest timp a lipsit de la castingul organizat de teatrul care îi dă salariul, deşi fusese înştiinţat prin avizier cu o zi înainte”, arată Ionescu.

Corpul de Control al Consiliului Judeţean Caraş-Severin verifică în aceste zile situaţia de la Teatrul de Vest din Reşiţa, urmând să ia o decizie.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite