Creşte populaţia de zimbri din Munţii Ţarcu. Un nou grup de animale adus în zonă de Rewilding Europe şi WWF România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Bogdan Comănescu/WWF Romania
FOTO Bogdan Comănescu/WWF Romania

Încă şapte zimbri au fost aduşi la Măgura Zimbrilor, de la Armeniş(Caraş-Severin) şi se află pentru 21 de zile în ţarcul de aclimatizare.

Transportul fost efectuat la iniţiativa WWF România, Rewilding Europe şi a partenerilor locali, printre care şi primaria comunei Armeniş împreună cu Asociaţia Măgura Zimbrilor Armeniş.

Prin aceast transport am făcut un nou pas în crearea unei populaţii viabile din punct de vedere genetic în Carpaţi, aducând cel mai mare mamifer terestru European înapoi în habitatul de care aparţine", spune managerul de proiect al echipei LIFE Bison, Marina Druga.

Grupul de zimbri nou-sosiţi, care cuprinde cinci femele (trei de la rezervaţia Springe, două din Edertal-Hemfurth) şi doi masculi (din rezervaţiile Neumünster şi Cuxhaven), au călătorit la aproximativ 1500 kilometri de rezervaţia Wisentgehege din oraşul nemţesc Springe. Înainte de translocarea lor, animalele au petrecut şase luni împreună în rezervaţie, permiţându-le să formeze legături care să contribuie la aclimatizarea în noua lor casă.

În ciuda călătoriei, care a durat 21 de ore, toţi zimbrii au fost catalogaţi ca fiind sănătoşi la sosire de către medicul veterinar. După ce îşi vor petrece primele 21 de zile într-un ţarc de aclimatizare, aceştia vor fi verificaţi din nou, înainte de a le fi permis accesul într-o zonă împrejmuită de 160 de hectare. Aici vor putea să se adapteze la mediul mai sălbatic şi să înveţe să supravieţuiască fără ajutor uman.

Pe tot parcursul procesului de aclimatizare rangerii vor monitoriza în permanenţă sănătatea şi comportamentul animalelor, folosind apoi datele colectate pentru a înţelege mai bine această specie. În toamnă, grupul va fi eliberat în sălbăticia Munţiilor Ţarcu, un sit Natura 2000 care se întinde pe o suprafaţă de 59.000 de hectare.

Rewilding Europe şi WWF România, efort comun pentru reintroducerea zimbrilor

Până în acest moment 73 de zimbri au fost aduşi din nouă rezervaţii şi centre de reproducere din Europa şi România. Astăzi, străbat liber cele două zone de resălbăticire din Munţii Ţarcu şi Munţii Poiana Ruscă.

Odată răspândit în întreaga Europă, zimbrul sălbatic european a fost dus la dispariţie la începutul secolului al XX-lea prin vânătoare excesivă şi pierderea habitatului. Începând cu anul 2014, programul de reintroducere a zimbrilor, în curs de desfăşurare de către Rewilding Europe şi WWF România, este cea mai mare încercare de acest gen din Carpaţii Meridionali.

Primele două transporturi au avut loc în 2014 şi 2015 în Munţii Ţarcu, în vecinătatea comunei Armeniş. Transporturile s-au repetat apoi în fiecare an în cadrul proiectului LIFE Bison finanţat de Comisia Europeană. În 2018 au fost eliberaţi încă 23 de zimbri în sălbăticie, inclusiv 14 indivizi în noua zonă de resălbăticire din Munţii Poiana Ruscă, în apropierea comunei Densuş.

Obiectivul general al proiectului LIFE Bison, care se desfăşoară până în decembrie 2020, este stabilirea unei populaţii sălbatice de zimbri care este viabilă din punct de vedere demografic şi genetic în Carpaţii Meridionali. Subpopulaţiile vor fi conectate prin coridoare naturale, permiţând migraţia şi schimbul genetic.

 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite