Reşiţa

articolul anterior articolul urmator

Cum arată mănăstirea construită în satul natal al Patriarhului Daniel şi finanţată de omul de afaceri Iulian Dascălu. „Dacă s-a finaliza foarte repede, ar bate la ochi“

26
15 Apr 2018 20:47:17
Autor: Daniel Groza
Omul de afaceri Iulian Dascălu are o legătură veche cu actualul patriarh BOR FOTO Ziarul Atac
Omul de afaceri Iulian Dascălu are o legătură veche cu actualul patriarh BOR FOTO Ziarul Atac

La 160 de kilometri de Timişoara, în Dobreşti, satul natal al Patriarhului Daniel, se ridică una din cele mai mari mănăstiri din Banat. Construirea lăcaşului de cult este finanţată de omul de afaceri Iulian Dascălu, cunoscut sub titulatura "Regele mall-urilor".

Satul Dobreşti, aflat în componenţa comunei Bara, este unul din cele mai mici din Timiş. E format din câteva zeci de case mici, construite pe coama unui deal, cele mai multe nelocuite. În prezent, mai trăiesc în localitate circa 30 de persoane, majoritatea de vârsta a treia. În sat a mai rămas o singură familie care are un copil.

Oamenii trăiesc din cultivarea pământului, pomicultură sau din creşterea oilor. Mirosul de bălegar este atât de puternic, încât oricât s-ar chinui natura să-l acopere, cu buchetul de pomi proaspăt înfloriţi, nu reuşeşte.

Este localitatea natală a lui Daniel Ciobotea (66 de ani), ierarhul aflat în fruntea Bisericii Ortodoxe Române, care a început aici, din 2003, ridicarea unei mănăstiri. Lăcaşul este aproape finalizat, poartă hramul Cuvioasei Parascheva şi este, în acest moment, în stadiul realizării picturii interioare.


Mănăstirea din Dobreşti în stadiul actual, aprilie 2018 FOTO Daniel Groza

„A avut aici o bucată de teren moştenită de la părinţi, pe lângă care a mai cumpărat şi altele şi a făcut o suprafaţă compactă de vreo patru hectare. Erau doar mărăcini. Au curăţat şi au ridicat mănăstirea care se vede astăzi. Pentru noi, asta e ceva minunat, ce va ţine comunitatea în viaţă“, spune Ioan Lazărescu, primarul comunei Bara. Edilul adaugă că nu poate oferi de la bugetul local decât o sumă infimă, comparativ cu nevoile băneşti ale mănăstirii aflate în construcţie.


Proiectul complet al mănăstiri din Dobreşti FOTO Daniel Groza

Raport periodic către patriarh

Potrivit informaţiilor oferite de localnici, unul dintre principalii sponsori este omul de afaceri Iulian Dascălu, aflat pe lista celor mai bogaţi români, cunoscut drept „Regele mall-urilor“. „Are unde să investească (n.r. – Patriarhul Daniel), construieşte Catedrala Neamului. Acesta este un proiect de suflet al lui. Şi apoi, dacă s-ar finaliza foarte repede, ar bate la ochi. Ne descurcăm cum putem. Probabil mulţi au avut impresia că dacă e mănăstirea ridicată de Preasfinţitul, o să se finalizeze peste noapte. Preafericitul îşi donează salariul pentru lucrări. Foarte mult ne-a ajutat domnul Iulian Dascălu, cel cu mall-urile, consiliul judeţean, primăria şi unii credincioşi care au mai făcut donaţii“, declară protosinghelul Matei Buliga, stareţul mănăstirii din Dobreşti.

Întreaga comunitate de călugări a mănăstirii e formată din patru persoane, cu toţii aleşi cu permisiunea celui mai important om al BOR. Până se finalizează casa monahală, aceştia locuiesc într-o casă din sat, cumpărată tot de către Patriarhul Daniel. Stareţul susţine că patriarhul se interesează mereu de lucrări, iar el îi face periodic câte un raport.

Legătură veche şi controversată

Lagătura dintre Iulian Dascălu şi Patriarhul Daniel este veche şi controversată. În 2007, ÎPS Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat în Italia (foto jos) cununia religioasă a milionarului ieşean. Evenimentul a avut loc în localitatea Pistoia-Toscana, iar Daniel a fost însoţit de o suită de cinci preoţi de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Aproximativ 100 de persoane au luat parte la petrecerea ulterioară cununiei, printre ei fiind şi Mitropolitul Daniel.
Dascălu a „explodat“ în afaceri în 1999, cu un credit substanţial obţinut de la Banca Naţională a Greciei, intermediat de Dimitrios Fourlemadis, preşedintele Centrului Cultural Elen şi consilier al Mitropolitului Daniel, actualul Patriarh. A construit mall-uri la Iaşi, Timişoara, Cluj, Suceava, apoi complexul Palas din Iaşi.

În faţa criticilor legate de nunta pe care ÎPS Daniel a oficiat-o în Italia, explicaţia Bisericii a venit, la acea vreme, din partea consilierului Mitropoliei Moldovei, preotul Constantin Sturzu.

„Iulian Dascălu este un om de afaceri ieşean care a sprijinit în mod constant activitatea cultural-misionară şi social-filantropică a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, fiind şi membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor. Domnia Sa a ajutat la construcţia bisericii studenţilor din campusul «Tudor Vladimirescu» din Iaşi şi a amenajat două capele în incinta mall-urilor pe care le-a construit în Iaşi şi în Timişoara. ÎPS Mitropolit Daniel a apreciat în mod deosebit iniţiativa mirilor de a se cununa într-o biserică ortodoxă românească din Italia“, spus Sturzu, pentru presa locală din Iaşi.

Conflict dur între fraţii Ciobotea

Ultima rudă în viaţă a lui Daniel care n-a părăsit satul natal este fratele său, Gheorghe. Lumea nu l-a văzut niciodată la mănăstirea construită de Preafericitul. Scandalul dintre el şi Daniel a fost multă vreme în paginile ziarelor, la începutul anilor 2000. Gheorghe Ciubotea îşi acuza atunci fratele că, în complicitate cu primarul din Bara, a luat tot pământul familiei.

Astăzi, cearta dintre fraţi s-a stins, însă relaţiile sunt reci. Mulţi dintre localnicii pe care i-am întrebat unde locuieşte fratele patriarhului au refuzat să ne spună. „Nu mergeţi la ăla că vorbeşte numai prostii“, a spus unul dintre aceştia.

Am găsit totuşi casa, a cărei poartă era blocată de mai multe utilaje agricole, un autoturism de teren şi de doi dulăi mioritici, care ne-au ţinut la distanţă. Am strigat de mai multe ori „Domnu’ Gheorghe!“, aşa cum se face la sat şi a ieşit la geam soţia omului, care ne-a spus că soţul e plecat cu oile pe câmp.


Casa monahală, aflată încă în construcţie FOTO Daniel Groza

Când a aflat că suntem ziarişti ne-a cerut să nu-l mai căutăm. „Aţi scris numai prostii, de fiecare dată. Între ei nu e niciun scandal. Tot din cauza voastră s-a întâmplat. Că a venit unul, care e ziarist nu ştiu la ce ziar şi i-a spus minciuni soţului meu. Ăsta a înţeles greşit nişte lucuri şi de asta s-a ajuns unde s-a ajuns. Ei sunt în relaţii bune. Ne trimite cărţi şi ţinem legătura. Pe călugării de la mănăstire îi ajutăm de fiecare dată, cu utilaje şi tot ce au nevoie“, spune cumnata patriarhului.

Preafericitul Daniel nu calcă prea des pe meleagurile natale. Ultima dată a venit acasă în 2009, ca să aprindă o lumânare la mormântul părinţilor. Se afla în trecere, deoarce sfinţise o biserica la Lugoj, oraşul unde a terminat liceul în urmă cu aproape 50 de ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Radu Mircea
15.04.2018, 21:08:36

# ''' lnmultiti silozurile si stapiniti pamintul ''' se pare ca le-a zis domnu' popicilor ortodocsi mai cu seama ca astia au o credinta adinca probata prin cilii de manastiri de Pomohaci si Birladeanu , iar ascultarea lor este desavirsita cum desavirsita este si slova lor cu rezumatul ascultarii catre alti superiori nu in sutana ci cu epoleti . D'aia ba' Romania e '' Gradina maicii Domnului '' , ca e plina de balarii negre . Din ce bani se ridica silozul personal din satu' cu 30 de locuitori nu mai intreb , e vorba de suma de dupa virgula din costul Catedralei si ala furat mai mult de la stat , adica tot de la noi .

+2 (18 voturi)
Vlad Ţepes1
15.04.2018, 22:06:03

Radu Mircea (Cucuvea) Mare tupeu e în tine. Tu mai știi altceva decât să jignești, să critici și să inciți la ură (a se vedea ateii cum te susțin). Dar tu ce faci pentru societate. Tu și cei ca tine. Nimic. Era să uit poluati, faceți umbră pământului. Și pentru a vă oftica voi vă aduc la cunoștință că Biserica CONSTRUIEȘTE. Nu dărâmă. Câteva întrebări pentru tine, dar și pentru votanții tăi :Cine a închis școlile, spitalele, cine a distrus fabricile, agricultura, tot? Oare Biserica. Nu cei cu gândirea ca tine și prietenii tăi. Și pentru că să fiți voi ofticați.,iată că Biserica se dovedește cel mai bun organizator. Orice a-ți zice voi. Și că să vă fie bine puteți merge la un centru de ajutor bisericesc(dacă nu a-ți și făcut-o) și cereți ajutor. Poate asa vă mai calmați. Poate vă vine mintea la cap. Dacă nu vă e foame, puteți cere ajutor medical. Veți fii îndrumați spre un centru medical susținut de Biserică. Iar că să fiți convinși că așa e, dați o căutare pe google. Simplu :centre de ajutor medical bisericesc sau spitale susținute de Biserică. Să fie sănătos împreună cu ai tai atei.

-3 (15 voturi)
Carmen Florea
15.04.2018, 22:13:09

Povesti ... Omul asta de 'afaceri', adica jmecherul ca sa nu zic altfel, i-a aterizat un mall securistului in Italia, scris pe fini, pe care i-a cununat personal trafaletu' tot in Italia, nu-i prost, si-a pus averile la adapost... Asadar lasati abureala, pt ca 'omul de afaceri', ca toti talharii 'carele' sunt, spala niste milioane euro prin lacasele domnului cu permisiunea samanilor feudali, pe care nu le controleaza nimeni, de aia hotii trag la facut 'lacase sfinte' ca musca la ... Atatia hoti au spalat vagoane de euro prin biserici, adica i-au scos din tara, unul fiind eternul baron cclar Mazare ... Cum credeti ca hotimea traieste (Hundrea, Bica si atatia hotomani 'refugiati') in paradisurile lumii? Cu aer fresh? Nu, tataie, acolo cheltuiala e mare dupa ce te lafaiai aici ca o scroafa in baltoaca, acolo nu poti sa traiesti cu pesmeti. Vagoanele cu bani incet, dar sigur luau calea pribegiei cu binecuvantarea securistului, cu care se imparteau: juma' la juma', oricum banii nu-s munciti, altfel ce faci, hotu'? Ii depozitezi in Rumania ca sa ti-i confiste pe toti? Nu, asa te alegi macar c-o juma', mai pui de-o hurdughie 'sfanta', mai inventezi niste 'asociatii' de hortodocsi si biznesul e pe culmi, cine indrazneste sa controleze, doar peste tot sunt tot ei : HOTII? Auzi, le trimite CARTI (!), dar ciobanul e cu oile ..., deci CARTEA nu-i de oricine..., dar le trimite oricum... Vor fi cartile 'stiintifice' ale lui jiji si el cioban analfabet, dar om de 'stiinta', ca doar i-a dadacit 'opera' alt turnator la secu', preahotul de fonduri europene Teodosie ... De fapt, frai-su a stat la puscarie pt un mizilic, cand s-a intors, preafaraonul a 'donat' averea parintilor mitropoliei Moldova si nus'care inca, nu degeaba, adica isi cumpara tronul de preafeudal, ca securist ii era garantat, dar mai stii? Atatia securisti in tara asta, mai bine sa fie sigur. Deci, n-a impartit averea si cu celalalt mostenitor, care-i frai-su, ci cot la cot cu alt sarlatan,'primariu carele' este plus onestul de notar, a acaparat tot si l-a lasat pe frai-su pe drumuri cu 4 copii. A inceput procesul lung, desigur, din start frai-su n-avea 'dreptate', te pui cu securistul, care se duce si vine, insotit de politie cu girofar ..., adica n-are incredere in 'mnzeu ca-l pazeste, adica stie el ce stie... In 2009 a fost p-acolo, dar a evitat sa se intalneasca cu frai-su, deci iertarea e pt prostime in cautare de potcoave de cai morti... Cum s-a terminat, nu se stie, pt ca, cum a dat sacul cu euri in tarlament sa-i faca lege cu dedicatie ca popalalii sa nu mai fie scosi ca turnatorti la secu' de catre arhiva, pt ca se apropia si ceasul lui, asa si aici a cumparat pe vajnicii hazetari sa nu mai ciripeasca de niste ccreze neinsemnate, nu de alta, dar credinciosii oricum nu pricep o iota ... De aruncat tot i-a aruncat ceva pomana lu' frai-su si s-a linistit, dar 4 copii erau intr-o baraca la marginea unei gropi de gunoi, era un articol pe vremuri tot p-aci ... Lasam pe frai-su, dar sa lasi nepotii, niste pici pe drumuri ... Apoi sa te prezinti inaintea turmei cu 'famelea traditionala' ...

+1 (11 voturi)
Carmen Florea
15.04.2018, 22:52:26

...dascale Tepes, fii sigur ca ceea ce s-a 'inchis', nu era facut de samanii vrajitori... Lasa abureala si spune cate scoli, spitale si via au construit in evul mediu? Inainte de a te da in vecernie cu ateii, ia vezi cine punea de-un razboi la fiecare 2 zile pana mai ieri? ateii-s de vreo 70 ani, nu mii ani ... Ia vezi mizeria, sclavia, paduchenita, bordeiele si sapaliga cu care te 'ungeau' 'organizatorii' astia ... Nu biserica construieste, ci hotii spala sacii cu bani furati p-acolo sub pretextul ca construiesc, iar sarlatanii barbosi le deschid cont prin of-shore spre Malta, iar de acolo la Madagascar, Costa Rica si via ... Vai, cat ajutor la stanga si la dreapta: ascunde microfonul sa vezi pretul care-i, ca bolmojesti 'minuni' si tu, te iinvartesti pe la cutia milei cumva? Atunci ai dreptate sa ... mori de ras ... Popa sa dea ... Popa are mana de luat, nu de dat ... A inceput o hotie acum la nivel national: lumea a plecat si pleaca, batranii mor, cand se intorc cei tineri, copiii batranilor morti, pe pamantul parintilor morti infloresc ... cavourile de 2000 euro unu' ... 80 de cavouri au gasit niste odrasle mostenitoare pe pamantul batranilor. I-au zis lui popa sa le dea macar 15 mii euro la 160 MII EURO pe care i-a halit ... Aaaaa, no, to'arasi, popa 's-a inteles' cu batranii ca pamantul sa-l dea lui ... S-A INTELES ... atat, sarlatanul ... Acum mostenitorii legitimi trebuie sa se judece cu cele 80 persoane, care le-au invadat pamantul cu permisul lui ... popa, dar popa n-are nico treaba, nu el are proprietati pe pamantul in cauza, el a hapcait numai banii pe averea altora ... Deci, daca nu erau ateii, azi erai cu frunza dinainte pe averile ciordite ale popalailor cu 30 kg pe tine cu tot cu sapaliga ... Dar la ochii plini de evlavie pe care-i ai ..., ca doar asta te invata 'constructorii' cu banii altora si cu averile altora: pe ei, pe mama lor ... Asta ati fost si sunteti de cand ati intalnit primul prost pe lume ...

+1 (11 voturi)
otto willy
15.04.2018, 21:39:43

Astia santem: prostii platesc! Nu-si dau copii la scoala, dar au bani pentru po si ponar i!!! Ridicati in continuare lcasuri de placeri...

-2 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările