Cum se face ciorba de „inimi“ de varză acră. Condimentele cele mai potrivite care dau savoare desosebită preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uica Mihai, bucătar din părţile Banatului de Munte spune că s-a obişnuit, de pe vremuri, să nu risipească nimic din ce ar putea să gătească.

Bucătarul bănăţean susţine că inimile de la varza acră, pe care o folosiţi pentru sarmale, sunt foarte bune pentru ciorbă. Uica spune că toate aromele pe care varza le-a adunat în timp ce a fost murată se vor simţii în zeama pe care o gătiţi.

“Când pregăteşti foile de varză acră pentru sarmale, îţi rămân inimile mici şi aurii pe care să le aduni în butoi separat, ca să le ai la îndemână pentru zeama asta. Şi mai întâi să dai pe răzătoare câteva cepe care au scăpat de îngheţ. Şi un morcov. Şi toacă o legătură întreagă de pătrunjel verde. Iar mai întâi în oala înaltă să frigi bucăţele mici de costiţă afumată ca să lase grăsime, apoi să arunci acolo legumele şi să le disnstui uşurel.

Când prind ele să se înmoaie, să pui şi inimile de varză numai tăiate în două şi nici spălate şi nici desărate. Şi când începe oala să prindă aburi să stingi lucrătura cu apă îndoită cu vin dulce, alb. Şi să mai pui o linguriţă de piper boabe şi una de chimion pe care mai întâi îl prăjeşti niţel în tigaie.

Şi să mai pui doi cartofi întregi, căpăceşti şi uiţi de oală cam un ceas., la foc moale. Dacă ai varză meseriaşă, o să vezi că toate aromele ei de la murat o să treacă în zeama pe care numai să o dregi cu smântână cu ardei iute pisat şi cu un strop de hrean ras”, spune Uica Mihai.

 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite