Reşiţa

articolul anterior articolul urmator

Cum se face mălaiul. Reţeta străveche a uneia dintre cele mai simple şi ieftine mâncări

0
31 Mar 2018 06:03:58
Autor: Daniel Groza
FOTO Uica Mihai
FOTO Uica Mihai

Uica Mihai, unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari bănăţeni recomandă mălaiul pentru mesele bogate din perioada Paştelui.

Bucătarul spune că mâncarea străveche cunoscută drept mâncarea săracilor” este o combinaţie execelentă cu bucatele din carne de miel. Uica Mihai povesteşte şi cum se face mălaiul.

Opăreşte jumătate de kilogram de făină de porumb cernută, cu un litru de lapte încălzit la 70 de grade, nu mai mult, că se împietreşte făina. Mai adaugă o linguriţă de sare şi amestecă bine cu telul compoziţia asta, să se înmoaie făina de mălai omogen şi să scadă la temperatură până pe la 30-40 de grade. Lasă mălaiul să absoarbă laptele timp de un sfert de ceas şi în vremea asta ai de făcut altceva.

Amestecă 70-80 de grame de drojdie cu o lingură vârfuită de zahăr, una de făină albă şi cam jumătate de deţ de lapte, până obţii o cremă fină şi cu luciu. Amestecă această maia în mălaiul opărit, mai adaugă 300 de grame de făină albă, 4 ouă bătute cu telul, 200 de grame de zahăr şi din nou să te osteneşti cu telul ca să omogenizezi aluatul acesta care trebuie să fie puţin mai consistent decât cel de clătite.

Lasă-l să crească doar 10 minute la căldură, şi tu între timp unge o tavă cu ulei, pudreaz-o cu făină albă şi toarnă aluatul în ea scuturând tava ca să obţii o uniformizare deplină. Şi acum, trebuie să mai ai o conservă de boabe de porumb dulce, pe care să le presari deasupra mălaiului. Dacă ai nimerit bine consistenţa aluatului, boabele se vor scufunda  şi vor face ca mălaiul să aibe o textură surpriză. Şi mai elegantă şi mai surprinzătoare este reţeta dacă pui în loc de boabe de porumb fiert, boabe de porumb copt. Nu mai ai decât să dai mălaiul în cuptor la 200 de grade, timp de 40 de minute, având grijă să facă un obraz castaniu, rumen, ca în fotografie. Cât despre cum să îl mănânci, nu te mai învăţ, că măcar atâta lucru ştii şi tu!”, arată bucătarul.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii