Cum se face rahatul de corcoduşe. Ingredientele folosite şi secretele unui desert delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La începutul verii corcoduşele sunt uşor de procurat. Ori din pieţe, ori direct depe câmp
La începutul verii corcoduşele sunt uşor de procurat. Ori din pieţe, ori direct depe câmp

Bucătarul reşiţean Uica Mihai este cunoscut pentru reţetele sale care au la bază ingredientele naturale. Astăzi, ne învaţă cum să facem rahat de corcoduşe.

Uica recunoşte că printre fructele lui preferate se află şi corcoduşele, mai ales pentru ţuica pe care o varsă în fiecare vară. Dar, bucătarul spune că aceste fructe pot fi folosite la multe alte reţete ca ingredient de bază, mai ales pentru deserturi. Iată, mai jos, reţeta rahatului de corcoduşe.

"Peste cinci kilograme de corcoduşe bine spălate, puse într-o oală încăpătoare, turnaţi jumătate de litru de apă. Fierbeţi corcoduşele la foc moale zece minute, cu capac desupra, şi le lăsaţi să se răcească.  Apoi le pasaţi prin sita fină şi strecuraţi-le prin tifon.

La lichidul obţinut, care trebuie să fie consistent ca un sirop, adăugaţi pentru fiecare litru 300 de grame de zahăr şi puneţi să fiarbă la foc moale, învârtind tot timpul. Grijă să nu se caramelizaze zahărul din cauza temperaturii prea mari.

Separat să aveţi o sută de grame de amidon de porumb dizolvat într-o cană de apă. La finalul fierberii turnaţi amidonul în fir subţire şi amestecaţi ca la mămăligă până obţineţi o pastă vârtoasă, opacă şi  aromată.

Din timp trebuie să aveţi pregătite tăvi unse cu unt topit în care turnaţi compoziţa, o nivelaţi şi o lăsaţi la răcit. Puteţi să folosiţi coloranţi alimentari şi diverse arome concentrate pentru obţinerea unor sortimente diverse de rahat, eu prefer să las aroma neaoşă a corcoduşelor şi când am, mai adaug în oală sâmburi de nucă, copţi în cuptor, apoi fierţi în sirop de zahăr cu coajă de lămâie rasă.

După ce rahatul din tăvi s-a răcit, tăiaţi-l în cuburi cu un cuţit înmuiat tot timpul în apă caldă, tăvăliţi cuburile prin zahăr pudră şi lăsaţi-le la odihnit, în cutii de carton, măcar trei zile. Zahărul de la suprafaţă se va cristaliza devenind strălucitor, aromat, iar rahatul va deveni mai consistent, mai tare. Pe măsură ce se învecheşte, devine tot mai bun", spune bucătarul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite