Reşiţa

articolul anterior articolul urmator

Cum se face saramura de crap. Ce nu trebuie să-ţi lipsească la această reţetă

3
8 Oct 2019 06:14:18
Autor: Daniel Groza
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Crapul este unul dintre cei mai gustoşi peşti care se găsesc în apele şi în supermarketurile din România. Carnea de crap se poate consuma fiartă, prajită, friptă, afumată, marinată şi poate fi gătită la grătar.

Bucătarul Uica Mihai, din Banat, vă propune o saramură de crap. 

“Crapul pentru saramură se pregăteşte în felul următor: filetezi peştele de pe şira spinării, pe lângă cap, împrejurul cozii şi scoţi carnea de pe oase, amândouă flancurile rămânând întregi, o tabla de peşte gras şi cu iz de basm cu Flămânzilă.

Şi acum să te văd, pentru că asta e secretul la saramurică. Trebuie neapărat să ai o tablă aşternută pe jeratic ori chiar pe flacăra de aragaz, poate un disc, poate o tavă veche ori o plită groasă de fontă. Şi aşterni pe ea un strat de sare grunjoasă gros de o jumătate de deget şi pui peştele acolo să se frigă când sarea e încinsă bine, mai întâi cu partea cu carnea în jos şi abia la urmă cu partea cu piele.

 Şi prăjeşti bine crapul pe sare, până ţi se face grujul sării maroniu, apoi îl arunci într-o cratiţă mare, aşa întreg, pui capac peste şi laşi să se aburească. Iar pe sare vine rândul roşiilor să se coacă, roşii din belşug şi gogoşar cu carne roşie. Mai coace la marginea plitei şi câţiva ardei iuţi să dea şfung saramurii şi când s-au copt legumele, curăţe-le de pieliţele, aruncă sâmburii din gogoşari şi din ardei, toacă totul mărunt la cuţit şi pune peşte peşte. Mai toarnă acolo vin alb demisec, amestecat cu apă, asezonează cu boabe de piper, crenguţe de cimbru, două căpăţâni de usturoi aşa întregi cum sânt, şi dă-i cratiţa să clocotească cini minute.

La urmă, să presari mult pătrunjel proaspăt tocat şi să laşi sramura să se odihneascu cu capac şi să năduşească zece minute. Vreme în care poţi să tipăreşti precum Bădia Ion Creangă, o mămăligă aurie cu moţ şi cu sfârc ca să o ai la saramură. Şi tipicul e aşa: Pui în blid felia de mămăligă fierbinte, torni peste ea saramură iar deasupra îi faci moţ dintr-o halcă zdravănă de peşte.

Să te mai învăţ eu ce beutură merge la mâncarea asta ?”, spune bucătarul.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Vladescu Mircea
8.10.2019, 08:42:04

Problema e ca in imaginea care insoteste articolul SUNT 3 CARASI !!!!!!!! Daca tot nu va pricepeti , macar nu mai scrieti despre asta !!!!!

Giorgione
8.10.2019, 08:47:08

Perfect cu conditia ca pestele sa nu fie gras. Incercati o saramura de biban......

Constantine Constantine
8.10.2019, 11:00:22

E prea complicat ca sa-l mai filetezi.Se taie pe burta se scot maruntaiele se spala bine si la interior si la exterior.Apoi se tava;este bine prin sare amestecata cu putin malai.Peste gratar se pune o tabla care se incarca din belsug numai cu sare.Se frige bine pe o parte , sarea si malaiul formind o crusta pe solzii umezi si se intoarce pe cealalta parte.Cind crusta incepe sa se inegreasca , pestele e gata.Sarea de pe crusta va patrunde prin piele si va sarea ea singura carnea.Se deface in doua si se unge bine cu sosul de la saramura. Carnea se va desprinde singura de oase raminind pe farfurie pielea cu tot cu crusta.In deschidere e bun un paharel de ceva tare, apoi se stinge cu un spritz bun.