Cum se face sosul de brozbe, care se potriveşte perfect cu orice friptură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guliile, care mai sunt cunoscute în Banat sub denumirea de chelărabe ori brozbe, pot să devină adevărate delicatese în mâna unui bucătar priceput

Uica Mihai, bucătar cunoscut în Banat, spune că nu este mare fan al guliilor, însă are câteva reţete care scot din această legumă adevărate delicatese. Cel mai mândru este de "sosul de brozbe", despre care afirmă că merge perfect cu orice bucată de carne friptă.

"Eu unul mă dau în vânt după ele, le cultiv în grădină fiindcă sunt spornice şi dulci, le agonisesc de prin piaţă şi în genere le consum crude, doar rase pe răzătoare, unse cu niscaiva ulei de măsline, sare şi piper din belşug, în loc de aperitiv, adăugând crutoane de pâine şi un păhărel de tărie galbenă (ce-i gustarea fără răchie lângă ea?).

Dar am un fel de mâncare mai special, pe care îl închipui înfumurat şi cu aere de domn mare, atunci când am musafiri mai cu purtări de curte împărătească. Şi iacată, vă învăţ reţeta mea ca să mai agonisiţi niscaiva învăţături în bugetul de feluri de mâncare.

Cureţi brobzele trebuincioase, le tai cubuleţe, apoi le pui în blender adăugând lapte cât să le acopere. Trebuie să blenduieşti o pastă fină, mai groscioară, pe care o pui să fiarbă într-o oală cu fundul gros, amestecând încontinuu. Când începe să bolborosească fiertura, adaugi sare şi ţelină tocată fin de tot, un pahar de smântână şi doar o idee de oţet de cel bun.

Mai un clocot să dea fiertura, apoi o tragi pe marginea plitei şi încorporezi în ea niscaiva smântână din belşug şi pe rând trei gălbenuşuri de ou, frecând la cratiţă până năduşeşti, iar temperatura fierturii ajunge pe la şaizeci de grade.

Acum toarnă deasupra unt topit ca să se facă pojghiţă, mai presară deasupra sare grunjoasă, seminţe de floarea soarelui trase la tigăiţă şi sparte pe planşetă cu sucitorul de lemn şi dă-i cratiţa la masă să fie socotită sos pentru orice fel de friptură, oricât de simandicoasă ar fi ea. Dar mai ales e bună crema asta de brozbe însoţită de jambon de porc fript la foc iute şi de cârnaţi proaspeţi cu multă boia, ca să meargă vinul rece lângă”, spune bucătarul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite