FOTO Cum va arăta funicularul din Reşita după reabilitare. Un obiectiv mort va deveni cel mai energic punct al oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
funicular

Funicularul pe care se transportau cărbunii în urmă cu câteva zeci de ani în Reşiţa va fi reabilitat şi transformat în zonă de agrement. Arhitecţii care se ocupă de proiect au făcut deja publice primele date şi primele imagini despre cum va arăta obiectivul după reabilitare.

Strategia de recuperarea a unui obiect cu identitate pentru reşiţeni îşi propune să unească zona urbană centrală cu peisajul natural din proximitatea acestuia, prin accese pietonale şi de biciclete către o privelişte spectaculoasă şi plină de adrenalină de la peste 30 de metri ce conectează traseele existente pe Dealul Golului şi Dealul Crucii.

La realizarea proiectului lucrează inclusiv celebra Oana Stănescu, arhitecta reşiţeană care a devenit celebră la New York. Zilele trecute, a fost făcute publice primele amănunte despre noua imagine a funicularului reşiţean. Este vorba despre studiul de fezabilitate pentru recoversia funicularului. În echipă, alături de Oana Stănescu, mai lucrează arhitecţii Bogdan Demetrescu, Andreea Simici şi Bogdan Tudor. De evaluarea şi avizarea studiului se ocupă ing. Răzvan Demetrescu, de structură ing. Cornel Farcaş, iar de instalaţii electrice ing. Cristi Bejeriţă.

"Cele 6 pile structurale ce traversează centrul împart grinda cheson a funicularului în 7 tronsoane, ce devin astfel 7 secvenţe în traseul propus prin proiect", arată specialiştii. Primul tronson se va numi ESCAPE şi porneşte din Dealul Golului fiind conectat la peisajul natural proxim al oraşului. Este propus ca o zonă de activităţi sportive ce întăreşte conectivitatea funicularului cu traseele de agrement existente pe deal. Tronsonul al doilea se numeşte EXPLORE  şi este dedicat explorării Reşiţei de la înălţime, fiind zona în care se ajunge cu liftul de la cota străzii şi se începe parcurgerea traseului spre cele două dealuri.

funicular

Tronsonul al treilea SOCIAL -  propune secvenţa socializării de-a lungul funicularului, fiind locul aflat la 30 de metri deasupra bisericii Petru Iacob si între locuinţele colective din proximitate. Cel de-al patrulea tronson este VIEW este amplasat deasupra Podului de la Vamă, respectiv peste râul Bârzava, fiind un punct important de observare a împrejurimilor sau locul perfect pentru bungee-jumping.

PLAY este cel de-al tronsonul cu numărul cinci şi propune zona de joacă şi de relaxare, fiind propuse spaţii alternative de experimentare a oraşului de la înălţime. Tronsonul şase este WANDER şi pune în valoare caracterul dinamic al proiectului, prin conectarea la oraş cu un al doilea lift şi experimentarea cât mai accesibilă a funicularului de către public. EXTREME  este cel de-al şaptelea tronson, care propune o zonă destinată agrementului şi sporturilor extreme, prin platforma de pornire a unei tiroliene, respectiv prin conectarea la traseele oferite de Dealul Crucii.

În discuţii cu liderul mondial în instalaţii pentru parcuri de distracţie

Primăria Reşiţa a început încă din toamna anului trecut discuţiile cu o firmă din Bulgaria, lider mondial în construcţia instalaţiilor de divertisment.

“Suntem în proiectare, dar am contactat o firmă care se numeşte Walltopia şi este liderul mondial în astfel de instalaţii. Au sediul în Sofia, dar au filiale în China, în SUA, în Franţa, peste tot în lume. Lucrările vor începe în funcţie de soluţia finală pe care ne-o oferă Oana Stănescu. Noi acum lucrăm cu MKBT, o agenţie din Bucureşti care a câştigat un proiect de dezvoltare pentru Cluj. Lucrăm cu ei ca să depunem o cerere de finanţare la Bruxelles,  pe studii inovative urbane. Dacă reuşim  să o finanţăm cu fonduri europene, atunci va demara la anul viitor, dacă nu trebui găsim surse alternative de finanţare, pentru că proiectul se duce undeva spre patru milioane de euro”, a declarat pentru Adevărul, la aceea vreme, Ioan Popa, primaul Reşiţei.

Primarul Reşiţei susţine că nu vrea să cheltuie bani din bugetul local pentru acest proiect şi că se încearcă obţinerea unei finanţări europene.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite