FOTO VIDEO Ce nu ştiai despre milionarii din Caraş-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Lupşac era pasionat de lumea subacvatică şi scufundări
Petru Lupşac era pasionat de lumea subacvatică şi scufundări

„Nici nu ştiţi cât de frumoasă este lumea subacvatică!“ spunea Petru Lupşac. În schimb Ioan Popa spune că niciunde nu e mai bine ca la Văliug, acolo unde l-a atras şi pe Romeo Dunca.

Nimeni nu poate spune ce avere are milionarul Petru Lupşac, dar putem spune cu siguranţă că averea acestuia este cu jumătate de milion de euro mai mică. 

Funcţionar public de mai bine de un deceniu, Lupşac are o avere consistentă. Îl trădează excursiile şi croazierele de lux pe care le făcea. Lupşac era înnebunit după scufundări acvatice, iahturi şi după ţările arabe, unde ajungea aproape an de an.

Vila familiei Lupşac e un adevărat hotel, dar maşinile nu erau pasiunea sa, deşi în Quatar şi Oman îi plăcea să se fotografieze cu bolizi de lux, Ferarri sau Lamborghini. Nici la bijuterii nu stătea prost, localnicii povestind că ar avea câteva kilograme de aur, ba chiar şi pietre preţioase. Cu toate acestea angajaţii au declarat că nu erau persoane care să-şi etaleze avuţia, că nu purtau bijuterii sau haine scumpe.

image

Foto

milionarul ioan popa
milionarul ioan popa

gallery-link

Ioan Popa, milionarul modest din Topul Forbes

Reşiţeanul este managerul unei fabrici care face paste făinoase şi care este numărul 1 ca producţie în ţară. Omul de afaceri apare în Topul Forbes ca unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 8-9 milioane de euro.

Dacă de pastele făinoase produse la Reşiţa a auzit o ţară întreagă, puţini sunt cei care ştiu istoria lor şi modul în care au început să fie produse în oraşul de pe Bârzava. Omul de afaceri care acum figurează în Topul Forbes al celor mai bogaţi români a intrat în mediul de afaceri cu un business mic, de cartier, dar foarte repede după Revoluţie.

“În 1993 am deschis un magazin alimentar în cartierul Muncitoresc, care avea la bază principiul autoservirii. Se numea Shopping Store. M-am gândit că ar fi mai simplu pentru oameni să îşi aleagă singuri produsele de pe raft înloc să îi servească o doamnă plictisită”, povesteşte omul de afaceri. Deşi mică la prima vedere, afacerea a însemnat şi sacrificiu, pentru că, pe atunci nu erau distribuitori.

“Mergeam frecvent până la Bucureşti ca să cumpărăm marfă, dar satisfacţia era că reşiţenii puteau opta pentru aproape orice produs alimentar”, spune Nelu Popa. Şi pentru că lucrurile au mers bine, pasul următor a fost producţia.

O idee simplă

Omul de afaceri îşi aminteşte că, împreună cu asociata sa, Ica Jura, care şi acum mai este alături de el, petreceau ore bune în magazin gândidu-se la ce ar putea produce la Reşiţa. “Am plecat cu un raţionament simplist. Aveam nevoie de o idee simplă. Căutam produsul ideal pe rafturi. Ciocolata avea prea multe ingrediente, compotul era sezonier şi aşa mi s-au oprit ochii asupra unei pungi de paste. Sunt simplu de preparat, cu apă, ou şi făină”, îşi aminteşte omul de afaceri, care nu a mai stat pe gânduri şi s-a apucat de investiţii. De la târgurile care au avut loc la Bucureşti şi la Budapesta a cupărat prese mici pentru producţie, pe care ulterior le-a înlocuit, iar acum fabrica sa ocupă locul întâi în ţară din punct de vedere al producţiei. “De la 5-6 tone, am ajuns să producem 12.000 de tone pe an şi să fim lideri pe piaţa din ţara”, a adăugat Nelu Popa.

Risc cu spontaneitate

“Toţi oamenii de afaceri de succes au un gram de nebuie”, este de părere omul de afaceri, care spune că şi-a asumat un singur risc brutal în anul 1998. “Nu era definitivată achiziţia spaţiilor unde făceam producţia, dar am achiziţionat din Elveţia două linii industriale mari”, îşi aminteşte milionarul.

Daca intrebi in tot judetul Caras-Severin de Ioan Popa risti sa nu il identifici pe cel mai avut om din zona. Bogatul judetului e cunoscut dupa porecla pe care si cel mai mic locuitor carasan o stie, Nelu Taietelu, nume dobandit dupa succesul pe care Ioan Popa l-a cunoscut in afacerile cu paste fainoase. Acesta este insa un milionar atipic. Aproape niciodata nu-l vezi imbracat la costum si nu-l intalnesti in restaurante de lux. Daca ii mai vezi si telefonul mobil, poti sa juri ca nu castiga mai mult de 2.000 de lei pe luna. "Eu am doua costume de schi si unul de placa si nici nu am nevoie de mai multe. Nu am telefoane din astea pe care le misti cu degetele, am un telefon de vreo trei ani, care incepe sa se dezmembreze si acum un an mi-am mai comandat unul la fel pentru ca acesta mi-a purtat noroc. Nu m-au interesat niciodata lucrurile de fatada, nu m-au tentat gadgeturile. Mi se pare o stupizenie sa cumperi un lucru cu 2.000 de euro cand peste sase luni el o sa coste 400", a spus milionarul.

Romeo Dunca a fost atras spre Banatul Montan de către Ioan Popa şi Coco Galescu

 romeo dunca daniela divort judecatoria timisoara

Dunca este cunoscut pentru pasiunea sa pentru sporturile cu motor. Omul de afaceri este singurul român care a participat în cadrul competiţiei Paris-Dakar. La finalul anului trecut, Dunca a participat la Sibiu, la Red Bull Romaniacs, compeţie de enduro cu cel mai mare grad de dificultate din lume. Are un parc auto cu peste 600 de camioane dar este renumit şi pentru călătoriile sale cu elicopterul. Cu toate acestea sufletul afacerilor sale este investiţia de pe Muntele Mic, investiţie care l-a despărţit şi de soţia sa, Elena.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite