Homeschooling tipic românesc. Copiii dintr-un sat fac orele acasă la învăţător. Şcoala e în renovare de 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Cănicea, în comuna Domaşnea (Caraş-Severin), elevii fac şcoală la profesorul Cristian Nicoară acasă. Situaţia durează din 2006, când şcoala din localitate a intrat în renovare. De zece ani, administraţia locală nu a fost în stare să facă rost de bani să finalizeze lucrările.

Aproximativ 20 de copii, din clasele I-IV şi de grădiniţă, merg în fiecare dimineaţă acasă la învăţătorul din sat în loc să meargă la şcoală, din cauză că imobilul, care ar trebui să găzduiască unitatea şcolară a intrat în renovare şi nu a mai ieşit. “La mine acasă sunt de trei-patru ani, că până atunci am fost plimbaţi prin tot felul de locuri insalubre. La mine au toate condiţiile, de aia am decis să îi aduc aici", spune învăţătorul Cristian Nicoară.

Oamenii din sat sunt însă nemulţumiţi pentru că s-a aflat că în urma gestului său, profesorul primeşte lunar şi o sumă de bani, plus lemne şi alte facilităţi de la primăria comunei. “Domnule, e vorba de 400 de lei, banii aştia nu ajung nici să plătesc utilităţile. Eu nu am făcut-o pentru bani. Am vrut ca aceşti copii să stea totuşi în condiţii decente”, ne-a declarat învăţătorul. El spune că ar fi primul care s-ar bucura dacă şcoala ar fi terminată, pentru că ar dispărea şi deranjul pe care îl are acasă.

Inspectoratul şcolar acceptă situaţia

Inspectoratul Şcolar Caraş-Severin este la curent cu situaţia de la Cănicea şi acceptă lucrurile aşa cum sunt. “Eu am fost numit de curând. Nu sunt foarte bine pus la punct cu situaţia de acolo. Am cerut doar, şi am primit, o informare. Se pare că administraţia locală nu are bani să achite lucrările care s-au făcut la şcoală şi ce mai sunt de realizat. Eu o să merg miercuri în zonă şi mă voi duce şi la Cănicea să vedem cum rezolvăm. Am înţeles că ar fi două săli de clasă terminate, dar nefiind recepţionată lucrare, nu ştiu dacă avem voie, legal, să intrăm acolo. Trebuie să găsim o soluţie” spune Adrian Doxan, inspectorul general din Caraş-Severin.

Nu sunt bani! Dacă nu ne dă cineva bani nu putem să o terminăm

De situaţia inedită este vinovată administraţia locală, care nu a mai făcut plăţi către constructorul care se ocupă de renovare, din 2007, iar acesta nu finalizează lucrările. “Nu sunt bani domnule. Eu de unde să termin şcoala dacă nimeni nu-mi dă bani. Am cerut peste tot, dar nimeni nu vrea să mă ajute”, spune primarul Petru Lorinţ, reales în acest an pentru un nou mandat.

Întrebat dacă atunci când a contractat lucrarea, s-a gândit cum o plăteşte, edilul din Domaşnea a spus că erau alte vremuri. “Atunci mi-au promis. Şi de la Consiliul Judeţean şi de la Guvern. Ce era să fac? Că dacă lăsam şcoala în paragină, iară nu era bine. Nu putem să ieşim din situaţia asta decât dacă ne dă cineva bani să terminăm lucrările şi să achităm cei aproape două miliarde de lei vechi pe care îi mai avem de dat firmei”, mai spune Lorinţ.

Reprezentanţii administraţiei locale susţin că dacă sumele restante vor fi plăite, în maxim două săptămâni lucrările s-ar putea finaliza. Până atunci, însă, nu se poate intra în şcoală.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite