Reşiţa

articolul anterior articolul urmator

Mașinile produse de Rusia comunistă la începutul anilor 1900 fac furori pe drumurile Reșiței

0
6 Oct 2011 09:47:02
Autor: adevarul
Gicu, alături de celebra “Moskvitch”, brandul comunist care a facut istorie
Gicu, alături de celebra “Moskvitch”, brandul comunist care a facut istorie

La cei peste 70 de ani pe care-i are, vecinii mai tineri îi spun ori domnu’, ori nea Catrinoiu. Soţia şi cei mai de-o seamă, Gicu, pentru că aşa-i place. Şi, deşi e bunic, încă e ‘’verde’’ la trup şi în spirit. De loc e dintr-un sat din Mehedinţi, dar de peste 50 de ani locuieşte în Reşiţa, oraşul în care şi-a crescut copiii şi de unde a ieşit la pensie după ce, peste patru decenii, a fost mecanic de locomotivă l

Nea’ Gicu are o mândreaţă de maşină ce nu prea se mai găseşte prin ţară. E un „Moskvitch 408” care, după spusele celor pasionați, e unicat în judeţ. Imediat ce dă colţul ierbii, „Ceapaev”, aşa cum a numit-o proprietarul ei, este scoasă din garaj pentru toaletizare. După lustruitul de rigoare, totul străluceşte ca pe vremuri, atunci când, şi Nea’ Gicu şi „Ceapaev”, aveau mai puţini ani “la bord”.


“Moskvitch” înseamnă moscovit

Funcționează perfect
Şi, în ciuda miilor de kilometri pe care i-a străbătut, bătrâna mașină e în perfectă stare de funcţionare. “Am cumpărat-o în iulie, 1968, exact cu o lună înainte de a intra ruşii în Cehoslovacia. M-a costat 50.000 de mii de lei, o groază de bani pe vremea aceea, dar a fost aşa, ca dragostea la prima vedere”, povestește Nea' Gicu. Prin anii ’70, băiatul cel mare, Liviu, mai că-l convinsese să schimbe Moskvitch-ul cu o Dacie 1300. „Nici nu aș fi putut să fac o prostie mai mare”, spune proprietarul unicei mașini din județ. „Cu Ceapaev am cărat de la mine de la ţară, şi vin, şi cartofi, şi porcul tăiat la Crăciun. Unde mai pui că am mers şi în concedii, la mare cu familia, şi în turul României. Am piese de schimb pentru încă una şi-ţi spun că mai am mulţi kilometri de străbătut cu maşina asta, pentru că merge şnur”, subliniază bătrânul proprietar.


Mașina este în perfectă stare de funcționare

Cine a produs marca
“Moskvitch” înseamnă moscovit și este înainte de toate unul din brandurile comuniste care au facut istorie. În anul 1930 era fondata Liga Constructorilor de Automobile Comunisti, cea care a fost responsabilă în mare parte de dezvoltarea industriei auto sovietice. Se spune că Stalin ar fi ordonat ca mașina să aibă numai două uși și elemente minime de design, pentru a nu crește costurile de fabricatie. „Nu-mi este ruşine să plec cu ea la drum chiar dacă e plină ţara cu maşini de fiţe”, spune proprietarul bătrânei mașini.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările