Mina de aur i-a lăsat pe localnicii din Iabalcea să trăiască la mila cerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din Iabalcea, sat aparţinător de comuna Caraşova, sunt nevoiţi să bea apă de ploaie, de când se ştiu. În urmă cu zeci de ani, ortacii care au lucrat la mina de aur din localitate au distrus unica sursă de apă potabilă a satului.

La nici 20 de kilometri de Reşiţa, oamenii din satul Iabalcea, ce aparţine de comuna Caraşova, trăiesc ca în evul mediu, din resursele naturale. Băştinaşii spun că în urmă cu mulţi ani, în localitate ar fi fost o sursă de apă potabilă, de mare adâncime, dar exploatarea ei nu a durat prea mult pentru că în apropierea satului a fost deschisă o mină de aur. Bătrânii susţin că, în goana lor după aur, minerii au străpuns singura vană de apă a satului.

De atunci, izvoarele fântânilor au secat, iar încercările de a fora noi izvoare au fost fără succes. Locuitorii din satul Iabalcea beau apă de ploaie de când se ştiu ei. Fiecare localnic şi-a făcut în casă bazine şi adevărate sisteme din burlane, iar oamenii au înţeles că trebuie să capteze fiecare picătură din preţioasa apă, care cade din cer.

„De când m-am născut am băut apă de ploaie. Gătesc cu ea şi nu am avut nicio problemă de sănătate“, spune  Maria Beul. În zonă există un singur izvor de debit mic, care stă în paragină din cauza accesului greoi şi a mentalităţii oamenilor. Aceştia s-au obişnuit aşa de mult cu apa de ploaie, încât cea de izvor li se pare prea sărată. „Cu toate că-mi aduc copiii apă, nu mă satur dacă nu beau un pahar cu apă de ploaie“, spune Magdalena Filca.

Lucrările stagnează

Primarul comunei Caraşova spune că din anul 2007 se lucrează la alimentarea cu apă a satului. „Avem un astfel de proiect şi suntem aproape gata cu lucrările pentru aducţiune şi distribuţie. Lucrările se desfăşoară greoi pentru că nu sunt bani“, spune Petru Bogdan, primarul comunei Caraşova.
Medicii atrag atenţia asupra afecţiunilor care pot apărea în cazul locuitorilor din Iabalcea. „Apa de ploaie poate duce la grave afecţiuni ale sistemului imunitar şi la carenţe în dezvoltarea şi funcţionarea normală a organismului”, spune medicul Romeo Dumitrescu, de la Spitalul Judeţean din Reşiţa.

„Vara, când este secetă, plătim apa la cisternă, adusă de la Caraşova“.
Ion Filca, localnic

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite