Miza unui scandal ca la gura peşterii: cine îşi asumă „moştenirea“ Institutului de Speologie Emil Racoviţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutul de speologie funcţionează într-o clădire a Universităţii Babeş Bolyai /FOTO transilvaniareporter.ro
Institutul de speologie funcţionează într-o clădire a Universităţii Babeş Bolyai /FOTO transilvaniareporter.ro

Cercetătorii Institutului de Speologie „Emil Racoviţă”, unul dintre cele mai prestigioase din România, au aflat cu surprindere, în anul centenarului, că Universitatea clujeană Babeş - Bolyai a înfiinţat un nou institut, cu acelaşi profil şi acelaşi nume.

Dr. Oana Moldovan, cercetător ştiinţific în cadrul institutului, spune că cei de la UBB Cluj au clonat practic adevăratul institut.

„Noi suntem Institutul de Speologie, înfiinţat de Emil Racoviţă la Cluj, în cadrul universităţii, în 1920. În perioada de după război, prin anii 50, chiar mai înainte, lucrurile s-au înrăutăţit foarte tare, iar universitatea din Cluj nu mai susţinea financiar institutul, care a rămas fără activitate. Ulterior a fost eliberat din închisoare Constantin Motaş, care era o personalitate ştiinţifică în România şi i-a fost oferită posibilitatea înfiinţării unui nou institut, deşi acesta exista la Cluj, în principiu, dar avea un singur angajat. S-a înfiinţat Institutul de Speologie, care a preluat şi institutul din Cluj, iar după câţiva ani a primit numele de Emil Racoviţă. Anul acesta, când sărbătoream centenarul institutului, am aflat că s-a înfiinţat acest nou institut cu acelaşi nume, pretinzând că aceasta este moştenirea universităţii. Şi s-a dorit, ceea ce a fost iarăşi un gest foarte urât, ca sediul noului institut să fie chiar în clădirea unde funcţionează institutul din care facem noi parte. Noi suntem în continuare în această clădire, funcţionăm, avem arhiva, cu obiectele Racoviţă, cu arhiva, cu tot ce ţine de Racoviţă. Deci noi suntem deţinătorii moştenirii Racoviţă, ceea ce nu a rămas familiei, partea ştiinţifică este toată la la noi. Acum s-a înfiinţat noul institut, o încăpere deasupra noastră. Noi suntem în continuare chiriaşii universităţii, dar am fost chiar ameninţaţi că dacă nu ne liniştim şi mai comentăm, o să fim daţi afară din sediu", spune Oana Moldovan.

Cercetătoarea Institutului "Emil Racoviţă" spune că este o mişcare de forţă, prin care cei de la UBB doresc practic să preia întregul patrimoniu al actualului institutut.

„Noul institut nu are personalitate juridică, noul institut este nimic. Este o încăpere, sunt persoane care nu sunt salarizate, sunt şase directori onorifici. Este o mişcare de forţă împotriva Institutului de Speologie "Emil Racoviţă", declanşată de persoane chiar din cadrul institutului nostru, care încalcă regulamentele institutului şi orice principii de etică, pentru că nu poţi să înfiinţezi un institut cu acelaşi nume şi cu acelaşi profil de activitate. Prin declaraţiile agresive ale rectorului Universităţii Babeş Bolyai, ei spun că preiau moştenirea institutului nostru", spune dr. Oana Moldovan.

„Adevărul” a încercat, în mai multe rânduri, să-l contacteze pe Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. În cele din urmă, reporterul a sunat la cabinetul domniei sale, iar în prima fază, asistenta lui Daniel David a spus că acesta este într-o întâlnire şi a cerut un număr de telefon, la care să revină domnul rector după ce va termina şedinţa, dar şi pentru a-i spune care este subiectul ce va fi abordat. După câteva ore, asistenta a revenit cu un telefon în care ne-a rugat să trimitem pe email întrebările, urmând ca domnul rector să răspundă, deoarece a avut o zi foarte încărcată şi nu mai doreşte să discute la telefon.

Reporterul „Adevărul” a trimis un email pe cele două adrese ale rectorului Daniel David, pe data 18 decembrie, însă din păcate, nici până în prezent nu a primit un punct de vedere din partea rectorului UBB.

Vă recomandăm să mai citiţi:

FOTO Cercetări în peştera „Focul Viu“ din Apuseni. Se studiază schimbările climatice din ultimii 1.000 de ani

Cum ar trebui să fie amenajată turistic o peşteră în România. Printr-un proiect pilot, speologi români şi norvegieni vor scoate un ghid de bune practici

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite