Munţii Poaina Ruscă vor fi populaţi cu zimbri. WWF România vrea să aducă în ţară 100 de exemplare până în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

WWF-România şi Rewilding Europe au demarat în anul 2012 iniţiativa de reintroducere a zimbrilor în Munţii Ţarcu, primul transport având loc în mai 2014.

Anual, în cele două locaţii alese, de la Vânători Neamţ şi din Armeniş - Munţii Ţarcu, au fost aduşi zimbri de la centre de reproducere şi rezervaţii naturale din Europa, din ţări precum Belgia, Germania, Italia sau Suedia. În acest moment, în cele două zone de reintroducere există peste 50 de zimbri liberi.

„Continuăm să pierdem specii, să fragmentăm zonele de sălbăticie şi, ceea ce este poate şi mai grav şi mai greu de perceput, să dezactivăm funcţiile naturii. Toate astea vor duce la transformarea mediului într-un deşert ecologic. Pentru a putea spera în ceva mai bun pentru viitor, trebuie să încetăm a mai fi pasivi şi a proteja echilibre precare şi trebuie să construim procese naturale. În acest context, readucerea zimbrului are o relevanţă şi mai mare, dat fiind că acest animal poate fi cu adevărat un factor de schimbare, o specie care poate da tonul acestei reveniri a naturii la scară mare.”, a afirmat Adrian Hăgătiş, Manager proiect LIFE-Bison, în cadrul WWF-România.

O nouă locaţie pentru reintroducerea zimbrilor

WWF România a anunţat că din 2017 vor fi aduşi şi introduşi zimbri într-o nouă locaţie, în Munţii Poiana Ruscă în vecinătatea Munţilor Ţarcu. În acest sens, WWF-România şi Rewilding Europe s-au angajat să aducă cel puţin 100 de exemplare până în anul 2020, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin programul LIFE, în cadrul proiectului „Acţiuni urgente pentru refacerea populaţiei de zimbri din România”.

În urma unor studii de fezabilitate de specialitate, zona de sălbăticie din sud-vestul ţării a fost aleasă ca zonă-pilot pentru reintroducerea zimbrului, aşa încât procesele naturale specifice sălbăticiei şi coridoarele ecologice (zonele de trecere) între diversele arii naturale protejate din această regiune să fie susţinute şi să fie mai bine păstrate.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite