Mustul de dude. Cum se pregăteşte o băutură delicioasă din fructele pe care le găsim chiar şi pe marginea drumului
0Bucătarul reşiţean Uica Mihai are mai multe reţete de băuturi inedite. Cu siguranţă că cel puţin o dată în viaţă aţi mâncat dude negre care pătează mai tare ca strugurii.
Şi pentru că dudele se întrec şi la gust cu strugurii, Uica Mihai ne propune o băutură delicioasă din aceste fructe banale, pe care, de multe ori, le călcăm în picioare pe marginea drumurilor.
Fructele de dud conţin vitamina C şi vitaminele A şi E, acid folic şi betacaroten. Sunt bogate în grupul de vitamine B, vitamina K şi în minerale precum calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu şi mangan.
“Am
fost zilele trecute de am cules o găleată de dude negre şi mi-am fabricat din
ele un must răcoros pe care îl ţin în frigider la un grad celsius şi aşa e de
bun că îmi compensează pofta de beroasele cu capsă de fabrică.
Să vă dau iute reţeta cum să faceţi şi voi.
La un kilogram de dude negre puneţi un sfert de kilogram de zahăr topit în două
sute de mililitri de apă fierbinte, puţin praf de scorţişoară, daţi totul prin
maşina de făcut bulion, adăugaţi zeamă de lămâie şi căpăciţi în sticle. Dat la
rece, sucul ăsta e înviorător şi aşa de bun că faci burtă precum Setilă din
basme”, spune bucătarul.