Reşiţa

articolul anterior articolul urmator

Nou punct de frontieră cu Serbia la Moldova Nouă, aprobat de Guvern.  Motivul pentru care se putea pierde finanţarea europeană

1
28 Aug 2019 16:02:23
Autor: Daniel Groza

După şase ani de la demararea proiectului şi doar cu câteva luni înainte de a fi pe punctul de a înapoia fondurile europene, Guvernul a reuşit să aprobe înfiinţarea unui nou punct de trecere a frontierei cu Serbia, la Moldova Nouă.

Acesta a fost construit dintr-o finanţare de 2,3 milioane de euro din Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia şi trebuia să fie funcţional încă din 2016. Primul impediment a fost faptul că Primăria Moldova Nouă nu şi-a achitat sarcinile în acest proiect. Administraţia oraşului de la malurile Dunării avea obligaţia să amenajeze cheiul pentru acostarea bacului, un drum de acces de 1,2 kilometri şi punctul vamal cu nouă benzi de circulaţie.

După ce s-a schimbat primarul, în 2016, Primăria Moldova Nouă a contractat un împrumut şi a finalizat, în 2017, toate aceste lucrări. Din 2017 până în prezent, Guvernul nu a fost în stare să dea o hotărâre prin care să înfiinţeze acest punct de trecere a frontierei. Au luat decizia în şedinţa de marţi, 27 august, la presiunea administraţiei locale din Caraş-Severin şi a vecinilor din Serbia, primăriile Veliko Gradiste şi Golubac, care riscau să piardă finanţarea dacă până la sfârşitul anului punctul de frontieră nu era funcţional.

“S-a dat ieri hotărârea, acum deschiderea şi data inaugurării revine Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Ei sunt cei care trebui să o stabilească”, a anunţat prefectul Matei Lupu.

Punctul de trecere a frontierei şi punctul vamal vor funcţiona zilnic între orele 6 şi 20. Pe aici vor putea trece pietoni, biciclişti şi vehiculelor a căror masă totală nu depăşeşte 3,5 tone.

Hotârârea de guvern lămureşte şi dilema costurile funcţionării noului punct. “Costurile cu utilităţile aferente se achită de către administratorul imobilului,(n.r. Consiliul Judeţean Caras-Severin) şi vor fi recuperate de la fiecare instituţie în parte, pe baza unui protocol”, se arată în document.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Dan Dox
14.11.2019, 11:05:04

Anul trecut cativa turisti au reclamat ca politia rutiera sarba pandeste masinile din Romania in apropierea granitei in vederea obtinerii unor spagi de 10-20 Euro. Politistii sarbi inventeaza infractiuni rutiere si pur si simplu jefuiesc soferii.