O nouă vară fără mari investiţii în şcoli, din cauza crizei de bani la bugetul local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bac-ul s-a terminat, iar directorii pregătesc terenul pentru zugrăvirea pereţilor exteriori. Singura problemă este că şi pentru această vară cuvântul „subfinanţare” este pe ordinea de zi a municipalităţii.

În ciuda sumei de 22 de milioane de lei pe care au cerut-o directorii de la toate unităţile de învăţământ din Reşiţa, primăria a putut să aloce numai jumătate din bani pentru investiţii. Problema este că şi din aceştia se mai taie, pentru că o sumă importantă din ei este alocată cheltuielilor de întreţinere a şcolilor şi grădiniţelor din Reşiţa. Asta înseamnă că, şi pentru acest sezon estival, singurele modificări care se fac sunt zugrăveli exterioare sau interioare, acolo unde este cazul, sau câte o uşă reparată.

În plus, alte lucrări, cum ar fi mansardarea Liceului de Artă sau construirea sălii de sport de la Liceul Economic, bat pasul pe loc. „Lucrările la cele două obiective s-au oprit pentru că, deocamdată, Ministerul Educaţiei nu mai are fonduri. Din câte ştiu eu, sumele de bani de care mai este nevoie sunt mici, însă dacă nu sunt, lucrările sunt oprite”, a spus Cristian Panfil, viceprimarul Reşiţei, cel care este responsabil de şcoli. Până una alta, fiind încă an de criză, directorii de grădiniţe şi şcoli se mulţumesc chiar şi cu puţin atunci când vine vorba despre reabilitări.

Se mulţumesc cu puţin

Spre exemplu, preşcolarii de la Grădiniţa „Richi Prichi” au primit promisiuni că în această vară unitatea de învăţământ se va schimba la faţă. „Noi am tot avut probleme cu grădiniţa din cauza copiilor care veneau să stea în curte şi care au desenat pe pereţi. Arată inestetic, dar acum avem promisiunea că până la toamnă unitatea va fi zugrăvită, iar gardul care protejează curtea va fi şi el schimbat, pentru că este rupt şi cei care vandalizau grădiniţa în fiecare weekend au acces în curte. Acum, din fericire, s-a reglementat şi problema pazei la unitate. Poliţia locală şi jandarmii trec periodic”, a spus Ana Lia Colţa, directorul de la Grădiniţa cu Program Prelungit Numărul 4, din cartierul Lunca Bârzavei. În această situaţie sunt multe şcoli din oraş, astfel că reprezentanţii executivului se pregătesc acum să le zugrăvească, să le igienizeze ca la carte şi să se pregătească pentru controalele Direcţiei de Sănătate Publică, ca să obţină avizele de funcţionare.

„La Reşiţa ar mai fi probleme în cartierele mărginaşe ale oraşului, cum ar fi Cuptoare sau Moniom. Asta, pentru că cele două unităţi nu au alimentare cu apă”, a spus viceprimarul Cristian Panfil.

Se schimbă modul de finanţare a şcolilor


Autorităţile locale aşteaptă să vadă cum se va aplica noua lege a învăţământului, pentru că în viitorul apropiat finanţarea şcolilor şi a grădiniţelor se va face în funcţie de numărul de elevi. În Reşiţa sunt şi unităţi care, deşi au o capacitate mare, funcţionează cu elevi puţini. Este şi cazul Şcolii nr. 5 din cartierul Marginea, care are 400 de locuri, dar numai 150 de elevi. Aceste situaţii urmează să fie analizate peste vară, iar apoi se va lua o decizie în ce priveşte comasarea lor.


cap adevarul local banat
Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite