Partidul tot mai popular în Banat care propune regionalizarea României: „Avem nevoie de un sistem care să ne dea tuturor posibilitatea sa trăim civilizat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iancu Radomir-Gherman, unul dintre initiatorii Partidului Banatul şi sigla formatiunii/ FOTO IRG
Iancu Radomir-Gherman, unul dintre initiatorii Partidului Banatul şi sigla formatiunii/ FOTO IRG

O formaţiune politică regională se extinde în tot mai multe oraşe din Banat. Este vorba despre Partidul Banatul, înregistrat oficial în registrul partidelor din septembrie 2018.

Partidul Banatul are sediul central la Timişoara, iar săptămâna viitoare va deschide o filială şi la Reşiţa, după care urmează una la Orşova. Formaţiunea politică este condusă de un inginer din Timişoara, Iancu Radomir-Gherman, şi a pornit la drum cu nouă membri fondatori.

“Partidul a pornit dintr-o propunere de asociere pentru occidentalizarea Romaniei. Şi am zis să o facem de aici, din Banat, pe modelul bănăţean. Nu am fost singur, am fost un grup, format pe lângă Liga Bănăţenilor, care nu a ajuns să fie înregistrată oficial. Am promovat-o însă foarte mult pe Internet, pe grupurile din Facebook şi de aici a venit şi ideea unui partid al bănăţenilor, ideea care nu îmi aparţine. A durat mai bine de doi ani să punem la punct proiectul şi să structurăm programul. Suntem nouă fondatori împreună cu mine, majoritatea din Timişoara, unul din Reşiţa, unul din Oraviţa, unul plecat în Germania”, spune Iancu Radomir-Gherman, cel care coordonează în momentul de faţă formaţiunea.

Partid inspirat după model german

Modelul de organizare al Partidului Banatului este inspirat după cel al formaţiunilor din Germania, respectiv Elveţia. De exemplu, structurile de conducere sunt: Cancelaria, Dieta, Curtea de Juraţi, Notariatul General, Comisia Generală de Cenzori şi Confluxul, un fel de adunare generală a partidului.

Inclusiv intrarea în partid se face după alte reguli faţă de cele ale formaţiunilor româneşti. “Am început înscrierile, e adevărat. Doar că la noi înscrierile se fac în urma unui interviu, pentru că nu intră oricine în partid. Avem sute, chiar pot să spun mii de simpatizanţi, însă abia cum suntem la faza în care structurăm organizaţiile. Am început cu Timişoara, Reşiţa si Orşova, vrem să facem o structură şi în Germania, pentru ca sunt foarte mulţi bănăţeni şi acolo. Prin statutul şi programul nostru plecăm de la europenismul bănăţean cu aplicaţie naţională. Colaborăm deja cu ardelenii, care au o asociaţie - Liga Transilvania, care probabil se va transforma în partid. Colaborăm şi cu un grup din Moldova. Avem simpatizanţi şi în Bucuresti, vom face o organizaţie şi acolo, dar evident ne adresăm în primul rând bănăţenilor”, mai spune Iancu Radomir Gherman, preşedintele partidului.

Obiectivul principal al partidului este să promoveze “Rânduiala bănăţeană”. Conform statutului partidului “Rânduiala Bănăţeană nu poate fi definită ca o sumă de norme fixe ce încorsetează etosul bănăţean. Dimpotrivă, ea este o acumulare dinamică de cutume în continuă schimbare în funcţie de condiţiile de influenţă a vieţii locuitorilor patrulaterului Mureş - Tisa- Dunăre - Carpaţi. Toate schimbările ce au afectat obiceiuri, tradiţii, reguli s-au petrecut lent, în timp şi au creat acel minunat spirit viu, ce ne călăuzeşte de veacuri, pe aceste meleaguri numit Spirit Bănăţean. Rânduiala Bănăţeană şi Spiritul Bănăţean au făcut ca Bantul să cunoască o viaţă înfloritoare în ultimele trei secole, dar mai ales între anii 1716 – 1919. Acest pământ al Banatului, binecuvântat de Dumnezeu, are darul miraculos de a asimila noii veniţi, de ai modela şi de ai supune Rânduielii Bănăţene. Chiar dacă marea masă a celor ce continuă să năboiască spre Banat tinde să devină copleşitoare Rânduiala Bănăţeană şi Spiritul Banatului nu vor putea fi distruse. Toţi cei care îmbrăţişează Rânduiala Bănăţeană sunt bine veniţi. Cei care nu fac acest lucru nu îşi vor găsi locul pe aceste meleaguri, vor rămâne nişte dezrădăcinaţi şi vor fi excluşi de societate. În fond Banatul nu se făleşte doar cu nativii acestor meleaguri ci şi cu cei înfiaţi.
Rânduiala Bănăţeană este definită de: muncă, cumpătare, modestie, justiţie, onoare, credinţă, familie, educaţie, civism şi disciplină într-o societate multietnică, multiculturală şi multiconfesională”.

Regionalizare fără modificarea frontierelor

Partidul Banatul are pagină pe Facebook, unde poate fi găsit programul şi statutul partidului. Pe lângă modelul de organizare, total diferit faţă de cel al formaţiunilor clasice româneşti, sar în ochi câteva puncte din programul politic, puncte care au stârnit deja discuţii. Primul este dorinţa de regionalizare a ţării pe vechile regiuni istorice. Partidul Banatul promovează regionalizarea României după regiunile consacrate istoric - excluzând criteriul etnic de regionalizare - însoţită de descentralizarea financiar-fiscală, desfiinţarea judeţelor din regiunile mici, retrasarea judeţelor din regiunile mari dacă aceste judeţe încalecă două regiuni istorice şi cere organizarea unui referendum pe această temă”, se arată la punctual al şaselea al programului promovat de partid.

Iancu Radomir-Gherman spune că cei care îi acuză de separatism sunt rău-intenţionaţi. “Romania este parte dintr-o structură, mă refer aici la Uniunea Europeană, care nu are nevoie de mutări de frontiere. Noi avem nevoie de cristalizarea unui sistem care să ne dea tuturor posibilitatea sa trăim civilizat. Faptul că Banatul a fost sfâşiat în 1919 este un lucru istoric evident. Noi încercam sa păstrăm unitatea culturală Banatului, împreună cu bănăţenii din Serbia, dar suntem cetăţeni ai României şi ai U.E.. Ne vom întâlni cu cei din Serbia, când vor intra şi ei U.E. Nu cred că sunt bine intenţionaţi cei care ne acuză de separatism. Pe de altă parte, nu avem nimic cu ungurii, avem chiar susţinători maghiari în partid. Este adevărat însă că UDMR nu este încântat, ca pseudo-partid, de apariţia unor formaţiuni care să încurajeze drepturile unor regiuni, dar pentru noi toţi cetăţenii sunt egali. Chiar avem un program special legat de integrarea romilor”, arată Iancu Radomir.

Fără fonduri de la buget pentru culte

Un al punct, care va stârni mânia Bisericii Ortodoxe, şi al celorlalte culte, este cel legat de finanţarea cultelor. Partidul Banatul susţine independenţa financiară a cultelor prin autofinanţare, pentru a determina neimplicarea acestora în interese şi jocuri politice şi ruperea dependenţei acestora de stat, autorităţi judeţene ori locale. Formaţiunea propune oprirea finanţării cultelor de la bugetele de stat, judeţene ori locale -inclusiv a salariilor - statul limitându-se la colectarea banilor de la cei care se declară membri înr-un cult şi la virarea acestora către cultul menţionat în declaraţie.  

“Cred ca redarea verticalităţii cultelor în raport cu cei care deţin conducerea Romaniei este o datorie. Cred că fiecare cult poate să trăiască foarte bine din donaţiile membrilor şi din activităţile proprii. Din banii economisiţi se pot direcţiona pentru finanţarea unor burse pentru copii săraci. Este un lucru firesc ca orice cult să-şi construiască bisericile cum vrea, dar a învestirea banilor unei ţări sărace trebuie făcută cu multa chibzuinţă”, arată preşedintele PB.

Iancu Radomir-Gherman spune că primul proiect politic al partidului e să ducă un reprezentant al Banatului în Parlamentul European, după următoarele alegeri.

“Vrem sa ducem în Parlamentul European un om care să vorbească în numele Banatului, ca parte a României. Acesta este primul nostru proiect. Deocamdată nu ştiu dacă vom fi singuri sau ne asociem cu cei din Ardeal”, mai spune preşedintele Partidului Banatul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite