Reşiţa

articolul anterior articolul urmator

Primarul care a renunţat prin act notarial la pensia specială „făcută cadou de o clasă politică iresponsabilă“

3
23 Sep 2019 15:17:52
Autor: Daniel Groza
FOTO ARhiva
FOTO ARhiva

Primarul Reşiţei, Ioan Popa, a anunţat că nu are nevoie de pensie specială, motiv pentru care a  renuţat la acest drept printr-un act notarial.

Ioan Popa, primarul Reşiţei din 2016, s-a prezentat la notar şi a scris negru pe alb că nu doreşte să beneficieze de pensia specială.

 “Subsemnatul Ioan Popa, luând în considerare intrarea în vigoare la data de 01.01.2020, a prevederilor art. 210 din OUG nr.57/2019, privind Codul Administrativ, în calitatea mea de primar al Municpiului Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, declar pe proprie răspundere şi în deplină cunoştiinţă de cauză că, renunţ de bunăvoie şi irevocabil la dreptul conferit de lege privind indemnizaţia lunară pentru limită de vârstă(pensie specială) de care aş putea beneficia în urma mandatelor de primar”, arată Popa în declaraţia dată la un notar din Reşiţa.

Edilul din Caraş-Severin consideră că nu are nevoie de cadouri făcute de o clasă politică iresponsabilă.

“Într-o societate în care avem deficienţe în mai toate domeniile, politicienii găsesc de cuviinţă să-şi acorde avantaje. Unul dintre acestea este pensia specială pentru aleşii locali (primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene). În calitate de primar, familiarizat cu problemele sociale ale comunităţii, am decis să renunţ, prin act notarial, la pensia specială făcută cadou de o clasă politică iresponsabilă”, a spus Ioan Popa.

Ioan Popa este fondatorul şi fostul patron al companiei Pangram, producătorul pastelor Monte Banato. A vândut, în 2017, pachetul majoritar de acţiuni grupului italian Foodco, dar a mai condus compania până în 2016, când a decis să candideze la primărie pe listele PNL. Este la primul mandat de primar, însă a anunţat că va candida şi în 2020, pentru un nou mandat.

Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean şi vicepreşedinte al consiliului judeţean se acordă persoanelor care începând cu anul 1992 au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean şi care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare reduse aşa cum sunt prevăzute de legislaţia privind sistemul de pensii publice.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene beneficiază de indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensiepentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate, cucondiţia ca să fi exercitat cel puţin un mandat complet deprimar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Smeritu Pahomie
23.09.2019, 16:23:02

Iata un exemplu de inalta constiinta civica ce poate fi urmat de toti functionarii bugetari. Majoritatea care se incapatzaneaza sa-si doneze salariile si pensiile nesimtite la saraci ar trebui sa li se confiste acestea acum cand Romania nu mai are bani decat din imprumut FMI.

+1 (1 vot)
kitty kat
23.09.2019, 17:04:50

Mai rar asemenea atitudine! Felicitåri! Asa om ne trebuia si in fruntea tårii.

+1 (1 vot)
dominic paul
23.09.2019, 18:30:46

Evident isi permite sa renunte la pensia "speciala", pentru ca grosul veniturilor sale provin din afacerile proprii.

+2 (2 voturi)