Programul „Alege oaia“ în bucătărie. Care este secretul să scapi de mirosul puternic al cărnii de oaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii lansa anul trecut programul „Alege oaia“. Pentru mulţi dintre români, însă, oaia nu este o opţiune în bucătărie. Asta mai ales din cauza mirosului deosebit pe care îl are carnea înainte şi după ce este gătită.

Bucătarul bănăţean Uica Mihai se declară unul dintre cei mai mari consumatori de carne de oaie, pe care o consideră hrănitoare şi deosebit de sănătoasă.

Seul ei conţine o grupă de colesterol bun care combate colesterolul rău şi ajută la curăţarea sistemului circulator şi restaurează elasticitatea vaselor sanguine. Eu unul sunt mare mâncător de carne de oaie şi o gătesc în fel şi chip. Nu vă daţi seama ce bună e o supă grasă, oltenească, din carne de oaie, care trebuie mâncată neapărat fierbinte să nu i se închege seul deasupra, ori o pulpă de oaie fiartă în zeamă de varză cu cartofi întregi şi sferturi de curechi murate. Ce să mai zic de papricaşul de oaie, de un gulaş cu cartofi, ori de oaia la cuptor cu cartofi alături, ciobiţa apelpisită dreasă cu ardei iute, ori oaia gătită pe pat de varză creaţă, stropită cu vin şi unsă cu muştar”, povesteşte bucătarul.

Uica Mihai are şi câteva mici secrete, ingrediente prin care susţine că face ca mirosul cărnii de oaie să dispară şi să lase în farfurie o mâncare ademenitoare.

 “O să vă învăţ să faceţi oaie în sec, adică fără niciun adaus lichid. Nu apă nu vin, nimic, Doar carne şi legume coapte pe plită. Pentru reţetă aveţi nevoie de: două cepe, cinci roşii, patru ardei şi o căpăţână de usturoi şi 800 de grame de carne oaie, pulpă.

Mirosul pe care nu-l suportă oamenii mai domnoşi, vă învăţ un secret ca să-l faceţi să dispară. Secretul la carnea de oaie este să-i dai bucătarului răchie. Glumesc, bineînţeles!

Luăm carnea de oaie o tranşăm în bucăţi potrivite şi aşteptăm să se coacă legumele. Căpăţâna de usturoi nu o lăsaţi prea mult, doar să se înmoaie. O să o punem întreagă în mâncare, vreme cam de un sfert de ceas, după care o scoatem cu tot şi o aruncăm. Asta e unul din secrete care ia din mirosul puternic al cărnii de oaie.

Carnea e bine să o aveţi pregătită cu o zi în urmă, presărată cu sare, măghiran şi piper nemăcinat. Legumele nu trebuie tăiate mărunt, după ce s-au copt. Se pun într-un vas şi se condimentează cu sare, chimion, foi de dafin şi cimbru. Peste legume se aşează carnea de oaie.

Secretul cel mare este un ulei aromat pe care îl puţeti face şi voi foarte uşor acasă. Într-o sticlă de un sfert de litru cu ulei, puneţi patru cinci căţei de usturoi, piper boabe, busuioc şi măghiran. Uleiul asta se pune peste carnea, amestecată cu legumele şi se pune la gătit pe plită, într-e o oră şi chiar trei, în funcţie de cât de bătrână este oaia. Când carnea s-a rumenit e numai bun de servit. O puteţi mânca cu o mămăligă proaspătă şi vă garantez că o să vă lingeţi pe degete şi nici mirosul de oaie nu o să-l mai simţiţi”, afirmă bucătarul reşiţean.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite