Proiect-pilot la Reşiţa, cu bani de la UE. Hala Minda, un spaţiu industrial din Reşiţa, se transformă în atelier-şcoală de sculptură în metal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hala Minda se va transforma în spaţiu expoziţional pentru sculpturile în metal FOTO resita.ro
Hala Minda se va transforma în spaţiu expoziţional pentru sculpturile în metal FOTO resita.ro

Primăria Reşiţa este parte a unui nou proiect european, finanţat prin Programul Transnaţional Dunărea, denumit „CINEMA – Industrii creative pentru noile economii urbane în Regiunea Dunării”.

Proiectul CINEMA se derulează prin ADR Vest şi are drept scop regenerarea urbană a acestor zone din Regiunea Dunării prin intermediul industriilor creative, prin dezvoltarea şi testarea de modele, instrumente şi servicii inovatoare bazate pe acţiuni de colaborare şi iniţiere între industria creativă şi sectoarele economiei urbane - retail şi afaceri mici.

“În următorii doi ani, în Reşiţa va fi derulat un proiect pilot care vizează reabilitarea şi revitalizarea Halei Minda, o clădire din cărămidă pe structură de metal, fost spaţiu industrial. Scopul este de a dezvolta aici facilităţi de tip „makerspace”, de învăţare practică pentru ceea ce înseamnă prelucrare metal atât pentru elevi care urmează cursurile Şcolii Duale Reşiţene, cât şi pentru firme de profil din oraş”, arată reprezentanţii Primăriei Reşiţa.

Municipalitatea mai doreşte ca spaţiul să devină un centru expoziţional pentru lucrări în metal, să găzduiască evenimente şi să aducă împreună sculptori din întreaga lume.Transformarea spaţiului într-o infrastructură de sprijin pentru industriile creative va stimula în acelaşi timp antreprenoriatul într-un sector cu tradiţie din Reşiţa.

În proiect sunt implicate municipalităţi, agenţii pentru dezvoltare regională, organizaţii de suport pentru afaceri, IMM-uri, ONG-uri şi universităţi din opt ţări. Este vorba despre  Camera de Comerţ şi Industrie din Slovenia (Lider), Agenţia pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Urbane Ljubljana (Slovenia),  Creative Industry Košice (ONG) şi Agenţia pentru Sprijinirea Dezvoltării Regionale Košice (Slovacia), Stuttgart Media University şi Corporaţia pentru Dezvoltare Economică din Regiunea Stuttgart (Germania), Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest şi Municipiul Reşiţa (România), Studio Komplekt şi Municipiul Gabrovo (Bulgaria), Business Upper Austria – OÖ Wirtschaftsagentur GmbH, CIMA Consulting and Management LLC, Oraşul Leonding (Austria), Agenţia pentru Dezvoltare Regională Backa şi Oraşul Sombor (Serbia), Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord şi Primăria Bălţi (Moldova).

Partenerii vor dezvolta trei planuri pentru a sprijini formarea noilor centre şi restructurarea vechilor economii urbane, care să răspundă provocărilor de mediu şi sociale ale Regiunii Dunării, precum revitalizarea clădirilor abandonate şi pustii ale oraşelor, să dezvolte instrumente şi servicii în vederea îmbunătăţirii capacităţilor de inovare în industria creativă şi economia urbană, cu accent pronunţat pe start-up-uri, să construiască o reţea durabilă de actori-cheie în dezvoltarea urbană şi să pregătească un set de recomandări de politici transnaţionale, inclusiv opt planuri de acţiune locală.

Vor fi concepute instrumente pilot pentru a aduce spiritul creativ şi inovarea în sectoarele economiei urbane, pentru a iniţializa cinci proiecte de colaborare intersectorială şi crearea a trei centre de sprijin pentru industriile creative. 

Valoarea totală a proiectului CINEMA este de 2.249.073 euro, din care cofinanţarea Uniunii Europene reprezintă 1.911.712 euro. ADR Vest dispune de un buget de 146.071 de euro.

Perioada de implementare este iulie 2020 – decembrie 2022.

VĂ RECOMANDĂM ŞI:

Ceetrus România a lansat Reşiţa 2030. Proiect de zeci de milioane de euro de regenerare a unei platforme industriale

O clinică destinată special pentru recuperarea bolnavilor de cancer din România, pregătită de deschidere

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite