Reţeta unui desert simplu al copilăriei. Cum se face laptele de pasăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laptele de pasăre este un desert al copilăriei, o cremă fină de vanilie cu bulgări albi de spumă de albuş fiert, prezentat de bucătarul reşiţean Uica Mihai.

Bucătarul îşi aminteşte cu drag de vremurile copilăriei, când, bunicul său îi pregătea desertul său preferat. Uica Mihai spune că după aceeaşi reţetă găteşte astăzi pentru nepoţii săi desertul numit lapte de pasare. Nu e greu de pregătit şi cu puţine ingrediente iese un deliciu.

"Cumpără un litru de lapte gras şi în el, când l-ai dat o dată în clocot, să pui un baton de vanilie întreg, doar crestat pe jumătate şi să îl laşi acolo cam trei ore. Se va îmbogăţi laptele de o aromă care nu are nicio legătură cu pasărea, dar e aşa de bună că nu o uiţi niciodată.

Să strecori laptele şi să îl pui la fiert dar uşurel, să nu dea pe dinafară. Iar de la patru ouă să iei albuşurile şi să le baţi cu un strop de sare până se face în castron o spumă de nea vârtoasă ca zăpada. Şi din ea să rupi cu lingura găluşte şi să le pui la opărit în lapte. Şi ele trebuie să stea cam un minut pe o parte şi un minut pe alta şi iaca ai nişte găluşte săţioase pe care le pui pe sită să se odihnească.

Iar gălbenuşurile de la ouă să le freci cu o cantitate de zahăr măcar egală, sau ceva în plus, dacă eşti obişnuit cu dulce tare. Şi mai stropeşte frecătura asta cu puţin rom, că devine mai interesantă. Dar dacă o faci pentru nepoţei, nu pune rom, ci puţină coajă de lămâie rasă. Şi crema de ou trebuie să se facă fină iar atunci poţi să începi cu un polonic să torni din laptele fierbinte în care ai copt albuşurile şi tot învârtind cu telul ca să nu se taie crema galbenă.

Şi aşa să faci până ai terminat tot laptele. Şi să nu fie nici prea gros, dar nici prea subţire, că trebuie să plutească deasupra lui găluştele de albuş. Şi umpli castronelul cu lapte galben, pui deasupra găluştele albe şi le mai şi stropeşti pentru aspect şi pentru gust cu firişoare de miere, ori cu un sirop gros de fructe. Ba chiar merge să împreuni acolo ceva ciocolată rasă ori sos de ciocolată topit pe marginea plitei. Şi să vezi cum te faci copil şi îţi aduci aminte de castronul pe care îl aveai când nici nu ajungeai cu creştetul la masă", spune bucătarul

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite