Reţete alese din bucătăriile a cel puţin trei popoare, în Clisura Dunării. Cum îşi aşteaptă localnicii musafirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gibanica, celebra plăcintă sârbească care se găteşte şi în Clisura Dunării/FOTO globalstorybook.org
Gibanica, celebra plăcintă sârbească care se găteşte şi în Clisura Dunării/FOTO globalstorybook.org

Turiştii care ajung în satele din Clisura Dunării trebuie să ştie că aici se pot bucura de multe feluri de mâncare deosebite. Gastronomia românilor s-a combinat cu cea a sârbilor care trăiesc pe aceste meleaguri şi scoate la iveală ce e mai bun la aceste popoare.

Corneliu Martin, preşedintele Asociaţiei Turistice Dunărea Moldova Nouă şi ghid turistic în Clisura Dunării, spune că întotdeauna mesele sătenilor din clisură sunt încărcate de bunătăţi.

"Turiştii pot să descopere nu numai un ţinut îmbelşugat şi elegant, cosmopolit şi cu splendide tradiţii, ci şi o bucătărie opulentă, asemănătoare celei transilvane, cu unele particularităţi: sosuri şi ciorbe îndulcite, pilafuri drese cu verdeţuri şi paprika. Iar vinurile sunt, de asemenea, abundente şi deosebite, iar unele chiar unice de-a lungul Dunării. La Moldova Nouă, predomină vinul roşu şi cel alb (viile Radimna, Liubcova)", spune Martin.

Ghidul bănăţean vorbeşte despre influenţele străine care fac gastronomia zonei atât de bogată.

"Bănăţeanul nu este pretenţios, el doreşte doar să aibă o masă bogată, să fie multe puse la un loc, din belşug, să nu lipsească nimic, iar gustul să fie cât mai natural. Aici, în zonă, s-au perindat diverse naţii şi popoare, în care totul este împrumutat, influenţa germană, maghiară şi sârbească sunt atât de puternice, nu doar că au influenţat bucătăria românească din Banat, dar şi bucătăria din Banat le-a influenţat pe celelalte. Dintre reţetele culinare în zona Moldova Nouă – Clisura Dunării avem supa (zupa) cu tăiţei, cremeş, găluşte cu prune, langoşi, papanaşi, preparate din peşte, preparatele specifice sărbătorilor de iarnă şi cele pascale", povesteşte Corneliu Martin.

Bucătăria sârbească nu este nici ea nelipsită din Clisura Dunării, aceasta fiind reprezentată de preparatele din peşte şi o vestită ciorbă de peşte. Tot de la sârbi vine şi Gibanica o prăjitură cu brânză dulce şi ouă, răspândită şi adaptată apoi în aproape toată Clisura Dunării. Umplutura pentru Gibanica poate conţine spanac, carne, urzică, ceapă şi cartofi. Aşa că mai aveţi încă un argument, pe lângă frumuseţea naturală a zonei, să faceţi cât mai repede o vizită pe Clisura Dunării.

Pe aceeaşi temă:

Satele din Clisura Dunării aşteaptă să fie descoperite de turişti. O zonă fantastică prea puţin cunoscută

Cum vă puteţi relaxa pe Clisura Dunării după ridicarea restricţiilor. Traseele turistice care aşteaptă să fie explorate

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite