Reşiţa

articolul anterior articolul urmator

România, pârâtă la Comisia Europeană pentru distrugerea pădurilor. Potenţiala amendă, un coşmar - 100.000 euro pe zi

31
11 Sep 2019 10:31:40
Autor: Daniel Groza
FOTO Raul Ionut
FOTO Raul Ionut

Organizaţiile de mediu Agent Green, ClientEarth si EuroNatur au înaintat o plângere oficială către Comisia Europeană, împotriva autorităţilor din Romania, pentru distrugerea sistematică şi deliberată a pădurilor seculare din ariile naturale protejate, ce constituie două treimi din ultimele păduri naturale neatinse din Uniunea Europeană, în afara Scandinaviei.

Organizaţiile susţin, într-un comunicat de presă, că Romsilva organizează lucrări silvice în interiorul siturilor ariilor protejate Natura 2000, fără o analiză adecvată a impactului tăierilor în aceste zone unice. În multe cazuri, evaluările relevante pentru impactul asupra mediului, care trebuie făcute în mod normal înainte de planificarea tăierii, se fac la mai mulţi ani după ce tăierea a avut loc sau deloc. Agent Green s-a judecat în ultimii ani cu Romsilva solicitând în instanţe anularea amenajamentelor silvice care au fost aplicate înainte de realizarea procedurilor de evaluare de mediu, procesele fiind încă pe rol.

"De 12 ani de când am intrat în UE se taie în arii protejate conform unor planuri de exploatare pentru care nu s-a făcut vreo evaluare de impact asupr mediului. Dar Romsilva susţine că legislatia din Romania permite acest lucru, refuzând sa recunoască faptul că biodiversitatea din ariile protejate este pusă în pericol, iar Ministerul Mediului tolerează asta. Este timpul pentru Comisia Europeana sa intervină ", a spus Gabriel Păun, preşedinte Agent Green.

Romsilva este desemnată de Guvernul României să administreze 22 din cele 29 de parcuri naţionale şi naturale ale României. Toate aceste zone sunt părti ale reţelei Natura 2000 şi se supun Directivelor Habitate şi Păsari. Însă expertii legali susţin ca Romsilva, regia forestiera a statului, nu reuşeşte cel mai adesea să respecte cerinţele UE obligatorii. La fel se întamplă şi cu siturile Natura 2000 administrate de recent înfiinţată ANANP (Agenţia Naţionala pentru Arii Naturale Protejate).

Ewelina Tylec-Bakalarz, avocat pentru natura salbatică, ClientEarth, spune că România încălcat legea cu bună ştiinţă. "Taierile sistematice in siturile Natura2000 fără evaluarile adecvate zonelor respective reprezintă o încălcare clară a legilor UE. Aceasta problema este raspandita larg in Romania, fapt pentru care aducem acest caz în faţa Comisiei Europene.", spune reprezentanta ClientEarth.

În urma unei plângeri similare înaintată de Client Earth în anul 2018, Polonia a fost somată de Curtea Europeană de Justiţie să plătească 100.000 de euro zilnic până la stoparea tăierilor din Parcul Naţional Bialowieza.

Ewelina Tylec-Bakalarz e de părere că şi în România, Comisia Europeană trebuie să acţioneze. "Cazul padurii Bialowieza arata cat de eficienta poate fi legea Europeana in protejarea comorilor naturale ale continentului nostru. Speram ca si in cazul padurilor din Romania, Comisia Europeana va trece la fapte înainte ca distrugerea acestor ecosisteme unice să devină ireversibilă."

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Carmen Florea
11.09.2019, 10:34:58

Lemnul Românesc este la bozgori peste granițâ si la austrieci .

+3 (13 voturi)
elfu
11.09.2019, 11:19:28

sa plateasca pe PERSOANA FIZICA administratorii si directorii si inspectorii care ar fi trebuit sa isi faca treaba ... toti aia care au semnat sau nu au semnat ce trebuie ...

+7 (7 voturi)
Thinker Aurel
11.09.2019, 12:10:04

Guvernul este partaș la acest dezastru ecologic.Faptul ca are legi proaste si ca a pus lupii la oi,nu face decat sa demonstreze amploarea mafiei din ro.Padurile acestea sunt dinaintea intemeierii Romaniei ca stat,nimeni nu are drept de taiere ,chiar daca ai certificat de propietar.Nu ai plantat tu,nu ai drept sa tai

+7 (7 voturi)
OmTacut
11.09.2019, 12:33:15

Poate ar trebui amendati numai oamenii politici care au permis ca padurile romanesti sa fie distruse.

+5 (5 voturi)
laur laur
11.09.2019, 12:41:40

Obeza ministereasa demisionata/reinstalata a mediului ca si precedentii ministrii ai mediului sunt cei care aproba direct sau tacit defrisarile facute de Romsilva devenind astfel complici la dezastrul din padurile Romanie.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările