Reşiţa

articolul anterior articolul urmator

Românul care a îngrozit Austria îşi va ispăşi în ţară ultimii ani de pedeapsă. Detalii cutremurătoare din anchetă

15
2 Jan 2020 14:01:01
Autor: Cristina Stancu
Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Curtea de Apel Timişoara a admis solicitarea autorităţilor judiciare din Austria pentru transferarea la un penitenciar din România a lui Doru Petru Jianu, reşiţeanul condamnat la 17 ani pentru viol, tâlhărie şi alte fapte penale.

Faptele care au îngrozit Austria s-au petrecut în urmă cu 10 ani.
 
În martie 2010 i-a pus pistolul la tâmplă unei femei din Austria (V.S.) pe care ulterior a şi lovit-o cu palmele pentru 10 euro şi un set de chei. Ulterior, s-a năpustit asupra victimei şi a violat-o. Cu setul de chei, individul a încercat apoi să dea o spargere într-o filială a firmei  BIPA, faptă nefinalizată însă întrucât victima i-a dat alte chei decât cele necesare.
 
După două săptămâni, acelaşi individ a constrâns, tot cu un pistol, o altă femeie, R. I. angajata unui alt magazin din Austria, căreia i-a furat un ceas de argint, un inel de aur, un telefon marca Nokia, suma de 100 de euro din casierie şi 30 de euro din portofel, precum şi un card bancar. Pe acelaşi tipar a forţat-o pe victimă să întreţină cu el raporturi sexuale orale şi vaginale. Ulterior, a încercat să retragă o sumă de bani cu ajutorul cardului  victimei, însă nu a reuşit, deoarece cardul era blocat.
 
În aprilie, acelaşi an, Doru Petru Jianu a încercat să constrângă, în acelaşi mod, o altă femeie din Austria, J. Z., pe care a ameninţat-o  cu arma şi a lovit-o în cap pentru a-i lua telefonul mobil. Când a încercat să şi violeze victima, a fost însă surprins de un vecin al femeii şi a fugit. 
 
În aceeaşi lună, a atacat la fel o altă femeie, M. T. S, pe care, din fericire, nu a reuşit  să o violeze şi nici să-i ia banii. 

 

Condamnat pentru şapte infracţiuni

 
 
Tribunalul pentru cauze penale Viena l-a condamnat pe Doru Petru Jianu la 17 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie, tentativă de tâlhărie, viol, tentativă de agresiune sexuală, tentativă de furt, constrângere gravă, înstrăinarea mijloacelor de plată destinate plăţii fără numerar, prevăzute de Codul penal austriac. 

 

Individul va ieşi din puşcărie în 2027

 
 
Decizia a rămasă definitivă la data de 12 octombrie 2011, iar individul a executat deja o treime din pedeapsă (2965 zile) în Penitenciarul Stein - Austria. Pedeapsa ar urma să fie ispăşită la data de 26 aprilie 2027.
 
În vara acestui an, autorităţile judiciare din Austria au cerut transferarea deţinutului în România, iar Curtea de Apel Timişoara a admis solicitarea.
 
„Dispune recunoaşterea sentinţei penale (...), pronunţată de Tribunalul pentru cauze penale Viena (...).    Dispune transferarea persoanei condamnate JDP deţinut în prezent în Penitenciarul Stein - Austria, născut la 29.03.1969 în loc. Reşiţa (...) într-un penitenciar din România”, se arată în sentinţa 181/PI/2019 a Curţii de Apel Timişoara (www.rolii.ro). 
 
Decizia nu este definitivă, însă a rămas doar o chestiune de timp până la finalizarea procedurilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

imsi imsi
2.01.2020, 14:24:22

Da ce Romania ii colonie penitenciara ? A fost condamnat pt crime in austria sau in alta tara sa si ispaseasca sentinta acolo. De ce sa suportam noi cheltuielile astea in plus sa i mai platim si despagubiri dictate de cedo ?

0 (4 voturi)
Yon Yon
2.01.2020, 15:05:17

Cum sa dai frate 17 ani de puscarie pt niste nimicuri de fapte sfinte de genul viol, talharie si alte fapte minuscule? Cand va pune piciorul pe pamantul sfant romanesc sa-l lasati in libertate pt ca e pacat sa-l mai bagati si in Ro la puscarie, deja a facut vreo 8-9 ani de puscarie in Austria. I-auzi frate sa stea romanasul nostru sfant 8-9 ani la puscarie pt asa fapte minuscule. Justitia sfanta din Ro este rugata sa rejudece faptele si sa-l lase pe acest om in libertate printre noi, altfel de ce va mai platim pensii speciale daca nici atata lucru nu faceti pt noi?

-3 (3 voturi)
rica venturiano studinte-n drept si publicist
2.01.2020, 15:25:14

pt ca exista un protocol la nivel ue, prin care fiecare tara sa si ia gunoiul acasa.Judecatorii occidentali se feresc sa ceara expulzarea unui condamnat de frica sanctiunilor pe care tara respectiva le poate primi ca urmare a contestatiilor facute de avocati pe motiv ca Romania nu respecta minimele conditii in penitenciare prevazute de normele comunitare.Un alt aspect ar fi, ca daca s ar merge dupa principiul ispasirii pedepsei de catre un cetatean strain acolo unde fapta a fost savarsita, atunci tarile vestice dezvoltate s ar trezi asaltate de infractorii din tarile mai sarace care sunt atrasi de conditiile din inchisorile occidentale incomparabil mai bune decat cele din tarile sarace.

-1 (3 voturi)
imsi imsi
2.01.2020, 15:37:45

rica venturiano studinte-n drept si publicist Sigur ca exista protocolul respectiv insa respectarea lui are si niste conditii. Cit despre invazia de care vorbesti se pare ca ti ai insusit viziunea lui farage despre vestul pur invadat de cersetorii din osteuropa.

-1 (3 voturi)
Un Observator
2.01.2020, 14:56:05

De ce nu il tin in Austra? Aaaa... nu vor sa-i ofere conditii decente in inchisorile lor. Tineti-l la voi. Si francezii urlau ca Romania nu ii integreaza pe tigani dar cand tiganii au ajuns la ei nu stiau cum sa scape de ei. Le-au dat si bani tiganilor numai sa plece. Asa si cu Austrieci.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările