Salvamontiştii, acuzaţi de lipsă de profesionalism în cazul tinerilor rătăciţi pe Ţarcu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dipariţia soţilor Gruia apasă pe umerii salvamontiştilor.
Dipariţia soţilor Gruia apasă pe umerii salvamontiştilor.

Dispariţia meteorologului Ionuţ Gruia şi a soţiei acestuia, Adriana, de acum zece zile, rămâne învăluită în mister. Oamenii muntelui şi alpiniştii cu experienţă trimit săgeţi otrăvite către salvamontişti, pe care îi acuză de lipsă de profesionalism.


A trecut mai mult de o săptămână de când soţii Gruia s-au rătăcit în Munţii Ţarcului, în drumul lor dinspre Cabana Cuntu spre Staţia Meteorologică din Ţarcu. Dacă principala greşeală le aparţine celor doi dispăruţi, ei pornind târziu la drum şi neechipaţi corespunzător în condiţiile unui viscol necruţător, cea de-a doua este a serviciului de urgenţă, a Salvamontului. Cel puţin aşa susţin martorii oculari ai evenimentelor, oameni care cunosc bine secretele muntelui. „Am alertat serviciul în cursul serii de sâmbătă, atunci când noi ne-am dat seama că nu e de glumă cu viscolul de afară”, susţine Gianina, una dintre tinerele pasionate de munte, care la acea dată se afla pe versant cu un grup de prieteni alipinişti.

Dezbrăcaţi în vârful muntelui

Din relatările acestora se desprind primele date concludente despre dispariţia meteorologului şi soţiei acestuia. „Florin zice că a urcat până pe Sadovanu şi că, din cauza viscolului, a decis că e mai prudent să se întoarcă. Pe drum s-a întâlnit cu o familie care urca către staţia meteo şi nu păreau bine echipaţi. Fata mergea greu. Oco se întâlnise şi el cu ei pe coborâre şi a observat şi el că nu erau echipaţi pentru vremea de afară. Irina spune că Ionuţ a coborât după soţia sa la Cuntu şi că era nervos şi se certa cu lumea. Au plecat împreună de la staţia meteo în jurul orei 14-14.30. Ionuţ căra tot bagajul”, mărturiseşte tânăra pe blogul său.

Dispăruţi în iad


Grupul de tineri aflaţi în acea seară la Cuntu, dar şi alţi oameni ai muntelui, insinuează că salvamontiştii au acţionat cu mare întârziere. „Căutările lor au început cu o pauză de ceai cald. Este inadmisibil ca un serviciu de urgenţă să acţioneze atât de lent. Salvamontiştii au ajuns abia a doua zi, la ora 12, pe munte”, spune renumitul alpinist Coco Galescu.
Totodată, aceştia recunosc că, în seara dispariţiei, nu se putea face mare lucru. „Alex, cabanierul de la Cuntu, era agitat şi se pregătea să plece după ei. De la Ţarcu ni s-a comunicat că încă nu au ajuns sus. Afară era întuneric şi viscolul bătea puternic. Nu se vedea la un metru în faţă, aşa că, nu aveam nicio şansă să îi găsim. Nu ne-am fi iertat să ştim că cei doi ar fi putut fi găsiţi îngheţaţi chiar pe traseu. Aşa că, am plecat cinci oameni. Afară era iadul pe pământ din cauza viscolului. Eforturile noastre au fost în zadar. Ne-am întors toţi la Cuntu. De sus, de la Ţarcu, nicio veste”, povestesc Elena şi Alex.

Salvamontiştii au acţionat târziu


În astfel de condiţii, nici salvamontiştii nu ar fi putut face mare lucru. „Este vorba de o mică întârziere, cauzată de lipsa de personal. În acea zi, aveam disponibil un singur salvamontist, la Borlova. Nu puteam trimite în munţi, pe viscol, un singur om”, spune şeful Serviciului Salvamont, Valentin Balaban. „A doua zi, am reuşit să adun doi voluntari, pe care i-am urcat pe munte”, a adăugat Balaban. Prea puţin, în opinia tinerilor cazaţi la Cuntu. „Zorii ne-au găsit pregătiţi de începerea căutărilor. De data asta, ni s-au alăturat alte trei persoane. Am plecat abia la 8.30. La ora asta, încă nu ajunsese nimeni la Cuntu pentru a începe căutarea. Ne-am împărţit repede în patru echipe şi ne-am împrăştiat pe platoul de deasupra cabanei Cuntu pentru a căuta în cât mai multe locuri. Am ajuns până pe Sadovanu. Între timp a apărut şi elicopterul lui Romeo Dunca. Eu am mers până la staţie. Am stat de vorbă cu băiatul de servici. La ora 15 a vorbit cu Ionuţ şi se aflau sub “Momâia lui Vali”. La ora 17, Adriana şi-a sunat părinţii şi le-a zis că e aproape de cabană”, mai scriu cei doi aventurieri pe blog.

Căutări abandonate, speranţe egale cu zero


La zece zile de la data dispariţiei celor doi soţi, căutările au încetat. În primul rând, din cauza condiţiilor meteorologice potrivnice. În al doilea rând, pentru că şansele de supravieţuire ale tinerilor sunt egale cu zero. Familia Gruia se încăpăţânează însă să spere. În acest timp, alţii caută vinovaţi. Până una alta, muntele se dovedeşte a fi pe atât de periculos, pe cât este de frumos, iar cei care îi sfidează măreţia şi supremaţia nu reuşesc să mai ajungă la poalele lui.

CITEŞTE DRAMA SOŢILOR DISPĂRUŢI PE ŢARCU ŞI DETALII DESPRE CĂUTĂRI

Duminică, 20 dec 2009:
Un meteorolog şi soţia s-au rătăcit în Munţii Ţarcului

Meteorologi rătăciţi pe munte
Cei doi tineri daţi dispăruţi urmau să îşi petreacă sărbătorile la Centrul Meteo Ţarcu

Luni, 21 decembrie 2009:

Căutările celor doi tineri dispăruţi se fac în „Căldările Ţarcu“ (UPDATE)
Răpiţi de zăpadă

Miercuri, 22 decembrie 2009:
Cuplul dispărut pe Ţarcu este căutat cu detectorul de metale

Joi, 23 decembrie 2009:
EXCLUSIV: Ziua 6: prima urmă lăsată de rătăciţi, o căciulă

Vineri, 25 decembrie 2009:
Părinţii meteorologului dispărut se roagă mult de Crăciun, ca să îşi revadă fiul

Sâmbătă, 26 decembrie 2009:
Ziua 8: Criminaliştii au urcat pe Muntele Ţarcului, ca să caute cadavre

Duminică, 27 decembrie 2009:
Căutările tinerilor soţi dispăruţi pe Ţarcu au fost stopate


Luni, 28 decembrie 2009:
Erorile umane au redus şansa la viaţă a soţilor rătăciţi în munţi
Salvamontiştii, acuzaţi de lipsă de profesionalism în cazul tinerilor rătăciţi pe Ţarcu


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite