Scandal în Parcul Naţional Semenic Cheile Caraşului. Ecologiştii acuză că directorul parcului minte spunând că i-a invitat la dezbateri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva/ Pnscc.ro
FOTO Arhiva/ Pnscc.ro

Trei asociaţii de mediu îl acuză pe directorul Parcului Naţional Semenic Cheile Caraşului că ar minţi în legătură cu faptul că i-ar fi invitat la dezbateri şi că dezbaterea publică pentru planul de management al parcului nu s-ar fi organizat conform legii.

Nicolae Ifca, directorul Parcului Naţional Semenic Cheile Caraşului, a declarat presei locale din Caraş-Severin că elaborarea noului plan de management se apropie de final şi că, în sensul acesta, a fost organizată o dezbatere publică în care au fost invitate şi organizaţiile de mediu Euroland Banat, GEC Nera şi Agent Green, care nu au răspuns invitaţiei.

Reacţia organizaţiilor de mediu a fost promtă şi, printr-o scrisoare deschisă, pe care au transmis-o inclusiv conducerii Agenţiei Naţionale a Ariilor Protejate, acestea afirmă că Nicolae Ifca minte şi că nu a transmis astfel de invitaţii.

Afirmaţiile directorului PNSCC, aşa cum sunt ele formulate în articolul online, sunt o minciună. Deşi cele trei ONG-uri de mediu au făcut obiecţii în luna iunie cu privire la deficienţele majore din planul de management, care se află în dezbatere în acest moment la Agenţia pentru protecţia Mediului Caraş-Severin, nicio adresă oficială asumată de directorul Ifca Nicolae nu a fost trimisă către Euroland Banat, GEC Nera, sau Agent Green ca invitaţie la dezbaterile din data de 14 decembrie 2018.

În ceea ce priveşte Asociaţia Speologică Exploratorii, aceasta a transmis observaţii scrise de fiecare dată (2013, 2018) care au rămas fără răspuns din partea Administraţiei şi au fost ignorate, certificând dacă mai era nevoie încă odată, incapacitatea administraţiei de a administra. Asociaţia Speologică Exploratorii a refuzat să participe la şedinţa Consiliului Consultativ în semn de protest faţă de modul în care a fost întocmit şi dezbătut planul de management / regulamentul intern, cu nerespectarea prevederilor legale sau a măsurilor abuzive.

Constatăm totodată că dezinformarea practicată de Ifca Nicolae este dusă la extrem deoarece dezbaterea conţinutului planului de management organizată de către Administraţia Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului – RNP Romsilva a fost încheiată odată cu depunerea documentelor la Agenţia pentru Protecţia Mediului prin adresa Romsilva nr. 22946/D.C.P/21.05.2018 în vederea parcurgerii procedurii evaluării de mediu, prevăzută de H.G. nr. 1076/2004”, arată organizaţiile de mediu.

Ecologiştii mai spun că modul în care a fost construit noul plan de management, întocmirea echipei care l-a realizat şi politica RNP Romsilva şi a administraţiei PNSCC ar arăta dimensiunea dezastrului care se pregăteşte Parcului Naţional Semenic Cheile-Caraşului şi ar dezvălui interesul Regiei Pădurilor de a exploata pădurile seculare din interiorul parcului şi din rezervaţiile naturale aflate în limite administrative ale ariei protejate.

Conform noului plan de management, suprafaţa zonei de protecţie strictă şi integrală a scăzut cu 5.527 ha faţă de propunerea avizată în anul 2013 de Consiliul Ştiinţific şi recomandată de Academia Română-filiala Timişoara. Dacă în anul 2013 zona de protecţie strictă şi integrală însuma 17.299 ha (47,5%), varianta de anul acesta reduce zonele protejate la doar 11.771 ha, adica 32% din suprafaţa parcului. Cel puţin trei membri ai Consiliului Ştiinţific al PNSCC, dintre care unul fiind şi biologul parcului, şi-au dat demisia în cursul acestui an, acuzând presiuni venite din partea conducerii parcului şi a RNP Romsilva pentru a aviza cât mai rapid planul de management, fără dezbateri publice reale.

“Dovadă stă şi minciuna directorului Ifca Nicolae că oficialii celor trei organizaţii non-guvernamentale nu au participat la şedinţa din 14 decembrie, deşi nu au existat invitaţii oficiale în acest sens. Faptul că noul plan de management este catastrofal a fost susţinut inclusiv de preşedinţii Agenţiei Naţionale de Arii Naturale Protejate, Florian Udrea şi Răzvan Fazakas, ultimul în data de 03.05.2018 înaintând RNP Romsilva o notificare de reziliere a contractului de management pentru încălcarea articolelor art 4.1 lit (n), respectiv art 8 lit (c) din contractul de administrare. Într-un mod cu totul inexplicabil, noua conducere a Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate nu a luat în considerare notificarea de reziliere, care a fost întocmită legal, şi a păstrat RNP Romsilva ca administrator, în ciuda nenumăratelor semnale privind derapajele şi încălcările principiilor care stau la baza înfiinţării Parcurilor Naţionale – protecţia şi conservarea”, susţin ecologiştii.

Reporterii Adevărul au încercat să-l contacteze pe Nicolae Ifca, timp de două zile, însă aceasta nu a răspuns la telefon, nici măcar după mesajul în care i s-a explicat ce dorim să discutăm.

Adi Croitoru, noul director al Agenţiei Naţionale al Ariilor Protejate, instituţia care supraveghează activitatea în parcurile naţionale, spune că scrisoarea asociaţiilor de mediu nu a ajuns la ea şi nu poate face comentarii asupra acesteia. Croitoru arată că în momentul de faţă se face însă o analiză a planurilor de management şi a parcurilor naţionale.

“Nu ştiu ce dezbatere a fost acolo şi aş vorbi în necunoştiinţă de cauză. O să analizeze şi eu ce s-a întâmplat şi pe urmă o să putem discuta. Vreau să văd şi eu dacă planul de management a avut toate elementele constitutive ale unui plan de management ca să poată fi pus în dezbatere. După aceea, au fost chemaţi toţi factorii interesaţi, după care corborând cu legea voi răspunde aplicat dacă se respectă sau nu legea. Pot să spun că în momentul de faţă avem în analiză tot ce înseamnă plan de management care a fost elaborat, mai ales pentru parcuri, şi vrem să vedem dacă amenajamentele silvice au fost armonizate cu planurile de management. Sperăm ca într-o lună de zile să avem toate înformaţiile, după care vedem şi cu parcurile, trebuie să ştim exact pe documente şi activităţi ce s-a întâmplat până acum”, a spus Croitoru.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite