Scuzele găsite de judecători unei primării neputincioase în faţa nesimţirii cetăţenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O primărie amendată pentru gunoaiele de pe marginea unui râu a scăpat cu un avertisment FOTO Arhivă
O primărie amendată pentru gunoaiele de pe marginea unui râu a scăpat cu un avertisment FOTO Arhivă

O primărie din judeţul Caraş-Severin, amendată de Apele Române cu suma de 35.000 de lei pentru că nu a curăţat gunoaiele de pe albia unui râu, a obţinut în instanţă transformarea sancţiunii în avertisment, dovedind că a făcut tot ce a putut pentru a păstra albia râului curată.

Tribunalul Caraş-Severin a transformat în avertisment o amendă de 35.000 de lei, primită de Primăria Cornea de la Apele Române, pentru mizeria de pe malurile râului Mehadica. Totul a început în luna mai 2021, când Primăria Cornea a fost supusă unui control al Apelor Române, cu ocazia căruia s-a constatat că malurile râului Mehadica sunt pline de gunoaie pe raza satelor Cruşovăţ şi Cuptoare. 

Inspectorii de la Apele Române au întocmit un proces-verbal în care i-au dat termen Primăriei Cornea să cureţe malurile râului. Cu ocazia unui control efectuat o lună mai târziu, inspectorii de la Apele Române au constatat că malurile nu au fost curăţate şi au amendat Primăria Cornea cu 35.000 de lei. 

„În zona punţii din grinzi metalice ce traversează cursul de apă Mehadica, din loc. Cuptoare, pe malul stâng, sunt depozite de deşeuri de toate tipurile (deşeuri din construcţii, deşeuri vegetale, deşeuri din plastic şi saci de gunoi menajer)”, au constatat inspectorii de la Apele Române, care au aplicat amenda de 35.000 de lei. 

Primăria Cornea a contestat sancţiunea în instanţă, unde viceprimarul a arătat că „la Social a angajat o singură persoană, la Staţia Ape două persoane, una la Cuptoare şi una la Cruşovăţ şi un om la canalizare pe toate cele trei sate”. Viceprimarul a mai arătat că „a încercat cât s-a putut pentru a face curăţenie, însă atunci când a fost controlul nu a apucat să ia sacii de pe malul râului Mehadica”. 

Viceprimarul a mai arătat că „ştia că trebuie să facă curăţenie, însă este greu de lucrat cu un om pentru că apar gunoaiele din două în două zile”. Reprezentanţii primăriei s-au mai apărat spunând că nu a reuşit să prindă persoanele care aruncă gunoaiele, au pus plăcuţe avertizoare, au făcut demersuri pentru montare Camere de luat vederi în locurile mai expuse, „toate, însă în limita bugetului”.   

Judecătoria Caransebeş a menţinut amenda, dar sentinţa a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Tribunalul Caraş-Severin. Judecătorii de aici au transformat amenda în avertisment, ţinând cont de scuzele Primăriei Cornea. 

„Instanţa a apreciat că s-a realizat o corectă individualizare, iar sancţiunea amenzii în cuantum de 35.000 lei este proporţională cu gravitatea faptei, fapt neînsuşit de către instanţa de apel. Instanţa de apel constată că neîntemeiat a apreciat prima instanţă că nu se impune reindividualizarea şi înlocuirea sancţiunii amenzii cu avertisment”, a arătat Tribunalul Caraş-Severin, care şi-a însuşit apărarea reprezentantului Primăriei Cornea.

„Amenda în cuantum de 35.000 lei este foarte mare, şi este inadecvată ca sancţiune contravenţională raportat la conduita contravenientei, care a încercat să îşi îndeplinească obligaţiile ce îi reveneau,şi a făcut aceasta cu mijloace puţine şi nu tocmai adecvate, ca resurse umane şi patrimoniale disponibile”, se arată în sentinţa Tribunalului Caraş-Severin.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Amendă dată de Garda de Mediu fabricii de cauciucuri Continental, anulată în instanţă. Sentinţa este definitivă

Amendă de 160.000 de lei anulată de judecători din cauza unei greşeli de amator făcute de agentul constatator

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite