Secretele unui donjon din Caraş-Severin: ce spun atestările documentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe unul dintre cele mai înalte dealuri din Caraş-Severin, la 420 de metri altitudine, în comuna Turnu Ruieni, poate fi văzută ruina unui turn medieval. Construcţia are aproximativ 12 metri în înălţime, fiind ridicată pe patru nivele.

Ruina ar putea să dateze din XIV-lea, conform izvoarelor istorice. Prima atestare documentară este consemnată de istoricul Pesty Frigyes, cercetător al acestui ţinut, care menţionează că turnul de piatră ca aparţinând membrilor familiei nobiliare de Mutnok. Din istorie se ştie că în Evul mediu aceste turnuri erau construite pe căile importante pentru observarea şi semnalizarea duşmanilor, fiind puncte strategice de apărare.

În zonă însă, s-au făcut cercetări arheologice în urma cărora s-au găsit dovezi istorice privind existenţa unui astfel de turn, pe acest loc, încă din perioada Imperiului Roman.

De aici a şi pornit, probabil, şi legenda care dă numele turnului, legată de exilul poetului roman Ovidiu, care ar fi trecut prin această zonă în drumul său spre portul Tomis, locul în care l-a trimis împăratul Augustus.

”Edictul l-a socotit pe autorul vinovat de adulter, din punct de vedere moral si nu material, invocand asa-zisa lex Iulia de adulteriis coercendis, făcută chiar de împăratul îngrijorat de decăderea familiei romane, dezmembrată prin glorificarea amorului liber în poeme licenţioase”, arată istoricul şi traducătorul Ion Acsan.

Nu există însă nicio dovadă istorică legată de faptul că poetul roman ar fi trecut s-au s-ar fi adăpostit în acest turn.

Chiar dacă este un element inedit în peisajul zonei şi ar putea fi un punct turistic important, administraţiile locale şi judeţene nu au avut şi nici nu au un proiect pentru reabilitarea acestei construcţii.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite